FOTO | VIDEO | Ambasadorul Bucureștiului la Chișinău, Daniel Ioniță, a prezentat prioritățile președinției României la Consiliul UE

  • 30 Ianuarie 2019 16:54
FOTO | VIDEO | Ambasadorul Bucureștiului la Chișinău, Daniel Ioniță, a prezentat prioritățile președinției României la Consiliul UE

Prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene au fost prezentate astăzi la Chișinău de ambasadorul român, Daniel Ioniță, în prezența a zeci de oficiali, diplomați, experți și reprezentanți ai societății civile.

Oficialii și experții de la Chișinău, văd în președinția română o oportunitate pentru dezvoltarea relațiilor Chișinău-Bruxelles și continuarea unor proiecte bilaterale, în special în domeniul interconectării energetice. În același timp, a fost menționat faptul că România va deține președinția UE într-un moment în care în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare, cu un rezultat care ar putea afecta parcursul european al țării.

Motto-ul președinției României la Consiliul UE este „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Astfel, președinția română va urmări să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene, va urmări consolidarea unei Europe mai sigure, dar va sprijini și continuarea consolidării rolului global al Uniunii Europene, a punctat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 

Președinția română vine într-un moment important atât pentru UE, cât și pentru vecinele sale estice, inclusiv Republica Moldova, a remarcat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. El a îndemnat Republica Moldova să beneficieze de această oportunitate.

Cea mai mare așteptare a Chișinăului de la președinția română este regândirea Parteneriatului Estic, mai ales că în curând se împlinesc zece dani de la lansarea acestui program al UE destinat unui număr de șase state post-sovietice, a declarat vicepremierul responsabil pentru integrarea europeană, Iurie Leancă. Totodată, el s-a pronunțat și pentru impulsionarea proiectelor bilaterale, în special a celor din domeniul interconectării energetice. Oficialul a mai menționat că președinția României la Consiliul UE coincide cu alegerile parlamentare din Republica Moldova, care ar putea aduce la guvernare forțe neinteresate de aprofundarea relațiilor cu Bruxelles-ul.

Amintim că România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 30 iunie 2019. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău