VIDEO | Alertă la Veneția. Doi morți si apă înaltă de 2 metri. Cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani
-
13 Noiembrie 2019 09:56
Veneția a fost lovită de cea mai semnificativă maree din ultimii 50 de ani, turiștii fiind nevoiți să-și caute adăpost pe străzile inundate, în timp ce vântul puternic a provocat valuri în celebra piață San Marco, scrie The Guardian și medifax.
Matteo Salvini a anunțat pe rețeaua de socializare Twitter că două persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Veneția.
Nivelul excepțional de înalt al apei sau „acqua alta” a ajuns până la 1.87 metri înălțime pe măsură ce alarmele de inundații au sunat în orașul italian, au declarat reprezentanții de la Centrul de Monitorizare.
„Avem de-a face cu o maree excepțional de mare. Toată lumea a fost mobilizată pentru a face față urgenței”, a spus primarul Veneției, Luigi Brugnaro, pe Twitter.
Doar o singură dată de la începerea înregistrării datelor în 1923 a mai avut loc un astfel de eveniment, atunci când nivelul apei a ajuns la 1.94 metri înălțime în 1966.
În timp ce serviciile de urgență au luat cu asalt canalele pentru a evalua pagubele, presa din Italia a relatat că un localnic în vârstă de 78 de ani a fost ucis de un șoc electric după ce locuința sa a fost inundată.
WATCH: Shocking video shows people wading through more than 4 feet of water in Venice, Italy, during floods that left the city's historic basilica and many of its squares underwater. https://t.co/Ys5BJeUSIM pic.twitter.com/HgMHVcaj9T
— CBS News (@CBSNews) 13 noiembrie 2019
„Va fi o noapte lungă”, a mai scris Brugnaro pe Twitter, primarul adaugând că pe măsură ce nivelul apei începe să scadă „temerile apărute în urmă cu câteva ore vor fi înlocuite cu evaluarea pagubelor”.
În plus, primarul a spus că va decreta stare de dezastru pentru oraș.
Venice residents and tourists waded through the floodwaters that have taken over much of the lagoon city. People were warned of the rising water with sirens and nursery schools were closed as a precaution. https://t.co/9Cg6PPseIa pic.twitter.com/Ndp4KcNCvJ
— ABC News (@ABC) 13 noiembrie 2019
Inundațiile excepționale, pentru care a dat vina pe criza climatică, au fost „o rană care va lăsa o cicatrice permanentă”, a mai adăugat Brugnaro.
Significant flooding in Venice, Italy this morning 12th November! Thanks to Kristaps. Bankis ig #severeweather #floods #extremeweather pic.twitter.com/sMDE2JQ7bS
— WEATHER/ METEO WORLD (@StormchaserUKEU) 12 noiembrie 2019
Încă din 2003 există un proiect pentru infrastructură care ar ajuta la protejarea orașului în astfel de situații, însă din cauza mai multor scandaluri și costurilor acesta a fost amânat.
sursa: medifax