Victoria Condrat: Ar trebui acordată o atenție sporită și timp mai mult acestor tematici, inclusiv și dezbaterea a „bullying-ului” și a „mobing-ului” în școli

  • 06 Februarie 2023 16:15
Victoria Condrat: Ar trebui acordată o atenție sporită și timp mai mult acestor tematici, inclusiv și dezbaterea a „bullying-ului” și a „mobing-ului” în școli

Depresie, anxietate, tulburări de alimentație, autovătămarea sunt primele devieri de comportament la care specialiștii vor să atragă atenția părinților, profesorilor sau cercului de prieteni în care un adolescent manifestă simptome asemănătoare. Cauzele pot fi diferite, de la condițiile de trai, stresul la școală, bullying-ul, dorința de afirmare, lipsa unui cerc de prieteni sau o activitate precară fizică au declarat pentru Radio Chișinău.

„Singurătatea... Chiar și într-o adunare de persoane mă simt singură. Uneori.. uneori, acest sentiment devine foarte puternic, și vrei să scapi din propriul corp, dar nu poți, și pe urmă înțelegi că tot ce poți să faci este să trăiești... sau să nu trăiești ...Și asta e foarte greu să duci” , spune o eleva.

„Persoanele care vin din mediile social vulnerabile, sau din familii cu o educație rigidă și severă, cred că sunt mai predispuși să ajungă la depresii”, spune un elev.

„Am prieteni care se confruntă cu depresii, mă strădui de fiecare dată să îi ajut, ei mi se deschid mie, dar îmi pare rău că nu reușesc, nu știu cum, eu încerc, dar nu știu cum”, a spus o elevă.

Cele mai întâlnite maladii mintale în rândul adolescenților este depresia și anxietatea cauzate de varii condiții, precum nivelul de trai, violența, bulling-ul școlar, dorința de afirmare, lipsa susținerii în familie sau a cercului de prieteni, a spus pentru Radio Chișinău, managerul proiectului moldo-elvețian, Mensana, Victoria Condrat:

Există aceste teme abordate în curriculum școlar, dar cred că ar trebui acordate o atenție sporită și timp mai mult acestor tematici, inclusiv și dezbaterea a „bullying-ului” și a „mobing-ului” în școli, abordarea problemelor de sănătate mintală care sunt specifice pentru copii și adolescenți, cum ar fi depresia și anxietatea, dereglările alimentare, autovătămarea”, a spus Victoria Condrat.

 Doctorul în psihologie, profesor la Universitatea Liber Internațională din Moldova, Mohammadifard Gholamali a spus pentru Radio Chișinău că primul ajutor acordat unui școlar ar fi să iasă din zona din confort:

„De exemplu să facem lecțiile împreună, să facem temele împreună, să ieșim sâmbăta, duminica la un bazin, la sală de sport, mergem la un teatru. Ne om întâlni și vom juca ceva împreună, prin aceste întâlniri ar avea susținere, și având acest suport el va fi nevoit să iasă din confortul unde își creează omul depresiv obsesiile. În genere, bolile mintale își creează confort”, a spus  Mohammadifard Gholamali.

Adolescenții cu probleme de sănătate mintală se simt copleșiți de tristețe, frică, anxietate, neliniște, furie, frustrare, vinovăție, iritare, rușine. Totodată, spre anumite dificultăți indică modificările semnificative și nejustificate ale rutinelor de hrană și somn, precum și schimbarea bruscă și nejustificată a stării emoționale, renunțarea la activități care odinioară aduceau plăcere, renunțarea la igiena personală, agitație constantă, opoziționism în legătură cu orice, verbalizări explicite ale suferinței, plâns facil, au menționat experții într-un ghid pentru adolescenți în cadrul proiectului moldo-elvețian, Mensana.

Potrivit OMS, unul din șapte copii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani are o problemă de sănătate mintală.

În Republica Moldova există 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, unde oricine trece prin perioade dificile poate beneficia în mod gratuit și confidențial de consiliere, asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Adresele și numerele de telefon ale fiecărui centru pot fi găsite pe site-ul www.sanatate-mintala.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău