Victor Parlicov: Vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor Moldovagaz

  • 14 Noiembrie 2023 19:23
Victor Parlicov: Vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor Moldovagaz

Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că auditul datoriilor istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu concernul rusesc. Reacția vine în contextul în care în cadrul ședinței Consiliului de observatori al Moldovagaz, auditul nu a fost aprobat, transmite IPN.

„Menționez că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom”, a declarat ministrul.

Între timp, spune Victor Parlicov, autoritățile vor încerca să facă claritate pe o serie de aspecte menționate în raport, pe care însă auditorii nu s-au putut pronunța în fond din cauza lipsei documentelor în cadrul Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003.

„Este vorba de contribuția Republicii Moldova la formarea Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii. La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, mai precizează ministrul energiei.

La începutul lunii septembrie a acestui an, autoritățile de la Chișinău au anunțat că auditul a arătat că la finele lunii martie 2022 datoria Moldovagaz față de concernul rus Gazprom a constituit 709 milioane de dolari. Însă cea mai mare parte din această datorie fie nu este executabilă, fie nu a putut fi confirmată prin acte. Același audit a confirmat posibilitatea ca și Moldovagaz să inițieze o serie de acțiuni împotriva Gazprom-ului cu pretenții financiare. Ministrul Parlicov preciza atunci că Chișinăul propune achitarea sumei de 8,6 milioane de dolari.

După ce auditul nu a fost aprobat de către Consiliul de observatori al Moldovagaz, compania fiică a Gazprom-ului, concernul rus a declarat că raportul auditului cu privire la datorii nu poate fi considerat un document final adecvat unui audit financiar independent și de încredere. Potrivit companiei, concluziile auditului respectiv nu pot influența în vreun fel datoria, mai ales că „aceasta este confirmată în documente semnate de „Gazprom” și „Moldovagaz” și în deciziile relevante ale arbitrajului internațional

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău