Victor Parlicov: Sunt trei proiecte de interconexiune energetică cu România. Linia Vulcănești - Chișinău este cea mai avansată și va ocoli nodul din regiunea transnistreană

  • 16 Septembrie 2023 09:10
Victor Parlicov: Sunt trei proiecte de interconexiune energetică cu România. Linia Vulcănești - Chișinău este cea mai avansată și va ocoli nodul din regiunea transnistreană

„Proiectul de interconexiune energetică Vulcănești - Chișinău este mai degrabă o linie internă, pentru că interconexiunea cu România este Isaccea-Vulcănești. Este o linie care să facă legătura cu centrul principal de consum, Chișinău, ocolind nodul din regiunea transnistreană”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la emisiunea Punctul pe AZi.

Ministrul a precizat că proiectul Vulcănești-Chișinău este cel mai avansat din cele trei proiecte de interconexiune energetică, scrie TVR MOLDOVA.

„Deja se importă echipamente. Cred că până la sfârșitul anului va începe construcția”, a spus ministrul Energiei.

Potrivit lui Victor Parlicov, pe linia de interconexiune Bălți-Suceava, Republica Moldova este într-un stadiu mai avansat al finanțării decât România.

„Noi deja am alocat finanțarea. În România încă de identifică resurse pentru finanțarea proiectului, dar decizia este luată. Studiul de studiul de fezabilitate este finalizat. Trebuie să ne asigurăm că suntem sincronizați cu partea română, ca să ajungem la un proiect făcut în comun”, a spus Victor Parlicov.

Oficialul guvernamental s-a referit și la cel de al treilea proiect de interconectare energetică cu România, Strășeni-Iași.

„Este cel mai proaspăt proiect și se află în faza studiului de pre-fezabilitate. Este puțin atipic, întâi se alocă banii, apoi se face studiul de fezabilitate. Noi am mers cumva înainte. Guvernul SUA, din cele 300 de milioane de dolari grant, a prevăzut finanțare pentru linia Strășeni-Iași sau Chișinău-Iași, dar încă nu e stabilit clar traseul”, a spus Victor Parlicov.

Acesta a mai precizat că orizontul de timp pentru finalizarea celor 3 proiecte de interconexiune energetică este 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău