Victor Parlicov, la Atena: Integrarea pe piața energetică a UE înseamnă nu doar securitate, ci și bunăstare pentru cetățenii R. Moldova

  • 19 Ianuarie 14:11
Victor Parlicov, la Atena: Integrarea pe piața energetică a UE înseamnă nu doar securitate, ci și bunăstare pentru cetățenii R. Moldova

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă la astăzi, 19 ianuarie, la Ședința Ministerială privind Conectivitatea Energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), ce se desfășoară la Atena, Grecia. Participanții la reuniune au remarcat că, în ultimii ani, regiunea a trecut prin transformări radicale din punct de vedere energetic, transmite Ministerul Energiei.

Astfel, eforturile de consolidare a interconexiunilor de gaze naturale și buna cooperare între țările din regiune au permis diversificarea rapidă a surselor de gaze și mai mult decât atât, au creat premise ca prin intermediul „coridorului vertical” regiunea să devină o alternativă viabilă Gazpromului pentru asigurarea securității alimentării Europei cu gaze naturale.

Pe dimensiunea de energie electrica, în timp record s-a realizat sincronizarea Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua continentală, ENTSO-E. La fel, interconectivitatea și cooperarea între țări, integrarea intregii regiuni într-o piață energetică unică a Uniunii Europene, precum și implementarea sistemului de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră (ETS) reprezintă baza pentru a crește producția de energie regenerabilă.

La sesiunea de deschidere, atât Comisarul European pe Energie, Kadri Simson, cât și Directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski, au menționat progresele exemplare ale Republicii Moldova în domeniul energetic.

Ministrul Victor Parlicov a mulțumit Uniunii Europene, României și altor parteneri de dezvoltare pentru sprijin și a dat asigurări că Moldova va menține ritmul de dezvoltare atât în privința lucrărilor de construcție a interconexiunilor energetice, cât și în privința integrării în piața energetică a UE. Această integrare înseamnă nu doar securitate, dar și bunăstare pe termen lung pentru cetățenii Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău