Victor Parlicov: Gazoductul Iași-Chișinău permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă

  • 13 Septembrie 17:20
Victor Parlicov: Gazoductul Iași-Chișinău permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat Stația de Măsurare a Gazelor, situată pe pe gazoductul Iași-Chișinău, la interfața între sistemele de transport a gazelor din România și Republica Moldova. Stația de măsurare, cu o capacitate de aproximativ 5 mln. m3 de gaz/zi, este gestionată de operatorul sistemului de transport a gazelor naturale din Republica Moldova SRL, „Vestmoldtransgaz”.

Început în 2014, gazoductul Iași-Chișinău, are o lungime de peste 150 de kilometri și e în stare să asigure întregul consum anual al teritoriului de pe malul drept al Republicii Moldova. 

Potrivit unui comunicat al Ministrului Energiei, în anul 2022, atunci când Gazprom a limitat unilateral volumele de gaze livrate pentru Republica Moldova, gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău a fost un veritabil colac de salvare pentru securitatea energetică a țării, asigurând transportul de gaze de pe piața europeană. Acest gazoduct, inclusiv stația de măsurare a gazelor din Ungheni, permite asigurarea consumatorilor de pe malul drept al Nistrului cu volumele de gaze necesare chiar și pe timp de iarnă. 

„Până în 2022 această infrastructură a fost utilizata extrem de puțin, tradițional gazele veneau pe altă rută, dar când Gazprom a limitat unilateral livrările către Moldova, acest obiect strategic ne-a ajutat să depășim criza energetică, iar consumatorii noștri pot fi siguri că mai mult nimeni nu ne poate șantaja cu lipsa de gaze. Acum, pregătim lansarea construcției unei nou gazoduct - Ungheni - Bălți, care va permite tranzitul de gaze spre depozitele subterane din Ucraina și va face mai atractiv Coridorul vertical de transport a gazelor”, a declarat Victor Parlicov. 

Construcția gazoductui Ungheni-Bălți a fost inclusă, alături de alte proiecte strategice, în planul de investiții ale operatorului de transport, iar Guvernul a avizat recent constituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a acestor proiecte.  

Printre acestea se numără și construcția unui gazoduct de centură a municipiului Chișinău, la care va fi conectată o conductă magistrală Cimișlia-Hâncești, pe o distanță de 40 km, ce va optimiza aprovizionarea cu gaze naturale pe direcția Sud-Centru. Investițiile urmează a fi executate de „Vestmoldtransgaz” și  „Moldovatransgaz”, iar valoarea proiectelor de dezvoltare va fi determinată în baza studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice.

Amintim că în luna august curent operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Moldova „Vestmoldtransgaz” a fost certificat definitiv în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, încheind astfel procesul de „Unbundling” sau separare a transportului de distribuția gazelor naturale. Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, iar procesul de separare care a durat aproape 5 ani. 

Alinierea la cerințele Uniunii Europene garantează siguranța aprovizionării și sprijină dezvoltarea durabilă a întregului sector energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
19
Sat
14
Sun
12
Mon
12
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău