Victor Parlicov: Consumatorii mari vor fi obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă

  • 29 Decembrie 2023 07:59
Victor Parlicov: Consumatorii mari vor fi obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă

Consumatorii mari vor fi obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă începând cu 1 ianuarie 2025. Despre aceasta a anunțat la un club de presă ministrul energiei, Victor Parlicov, precizând că această opțiune va permite atragerea mai multor consumatori și furnizori pe piață, transmite IPN.

Victor Parlicov a spus că atunci când în primăvară au căzut prețurile pe piața internațională și au apărut furnizori pe piața liberă, au apărut consumatori care au dorit să-și schimbe furnizorii, în special consumatorii mari, și a fost exprimată în discuții o opțiune de forțare a liberalizării pieței de gaze naturale în sensul în care toți consumatorii mari „să nu poată rămâne ca și consumatori protejați pe piața reglementată, dar începând cu 1 ianuarie 2025, să fie obligați să participe la piața liberă, să fie obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă”.

„În acest fel noi vrem ca să apară mai mulți consumatori pe piață, să apară pe piață mai mulți furnizori și piața asta într-un final să devină o piață mai lichidă, o piață care inclusiv treptat să migreze pe o bursă. Dacă noi vom vedea că piața asta treptat capătă lichiditate, noi suntem dispuși inclusiv să organizăm această piață și să dăm de lucru la bursa de mărfuri care să tranzacționeze angro gazul exact așa cum se face spre exemplu în România. În România este bursa română de mărfuri care este operator de piață angro pentru gaze naturale, așa că exact același lucru eventual sperăm că se va dezvolta la noi și va deveni la noi o realitate. Și noi chestia asta treptat o forțăm. În general directiva europeană recomandă ca toți consumatorii mari și ulterior consumatorii medii să migreze în piața liberă și noi acest lucru treptat îl facem”, a continuat ministrul.

Victor Parlicov a spus că vor fi create instrumente de comunicare prin care se va explica ce înseamnă o piață liberă, cum funcționează și ce trebuie să facă un consumator ca să beneficieze de opțiunea de a cumpăra gaze de pe piața liberă.

Membrul Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Ilie Tutunaru, a spus că fără o evidență a gazelor naturale, fără o distribuție eficientă, piața nu poate fi liberalizată. „Continuăm dezvoltarea rețelelor de gaze, anul acesta am construit mai mult de 99 km în 49 de raioane ale Republicii Moldova, modernizarea rețelelor de distribuție. Implementăm automatizarea proceselor de producere prin implementarea telemetriei, ceea ce permite eficientizarea serviciilor de distribuție”, a precizat membrul Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău