Victor Parlicov a avut o întrevedere cu experții misiunii Fondului Monetar Internațional

  • 02 Octombrie 2023 15:16
Victor Parlicov a avut o întrevedere cu experții misiunii Fondului Monetar Internațional

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu experții misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul căreia a oferit detalii despre mecanismele aflate în definitivare pentru îmbunătățirea eficienței energetice - Fondul rezidențial de eficiență energetică și programul Super ESCO destinat clădirilor publice, transmite Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei a reafirmat că investițiile în eficiența energetică se recuperează în câțiva ani, dar sunt necesare subvenții pentru persoane fizice sau mecanisme de suport din partea statului în cazul imobilelor deținute de diferite autorități publice.

Scopul dialogului este includerea domeniul eficienței energetice în prioritățile de investiții a noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate, a punctat Victor Parlicov.

În context, oficialul a menționat și viitorul program de vouchere pentru electrocasnice, susținut de UE, prin intermediul PNUD Moldova, care de la anul ar urma să fie susținut și din bugetul de stat.

De asemenea, agenda discuțiilor a inclus inițiativa contoarelor inteligente și perspectiva trecerii la tarife diferențiate, zi/ noapte, pentru a ajuta la echilibrarea curbelor de sarcină. În următoarele luni urmează să fie instalate până la 35 de mii de contoare smart pentru a studia comportamentul consumatorilor și a schimba obișnuințele lor de consum. Datele acumulate vor ajuta la formularea noilor politici în domeniu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău