Victor Osipov: Reluarea dialogului cu Tiraspolul, principalul rezultat al întâlnirii

  • 13 August 2015 19:31
Victor Osipov: Reluarea dialogului cu Tiraspolul, principalul rezultat al întâlnirii

O întâlnire de lucru a reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană, Victor Osipov și Nina Ștanski, a avut loc astăzi la Tiraspol.

Reluarea dialogului între Chișinău și Tiraspol după o perioadă de răceală, între cele două părți, reprezintă principalul rezultat al întrevederii dintre vice-prim ministrul pentru Reintegrare, Victor Osipov și reprezentanta Tiraspolului Nina Ștanski. Întâlnirea a avut loc la Tiraspol și la discuții au fost invitați și reprezentanții mediatorilor și ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri 5+2, adică reprezentanții Ucrainei, Rusiei, OSCE, Uniunii Europene și Statelor Unite.

Părțile au convenit să se întâlnească mai des, chiar și de două ori pe lună, iar următoarea întâlnirea ar putea fi organizată săptămâna viitoare, a declarat pentru Radio Chișinău Victor Osipov:

”Am discutat chestiuni curente. Despre cazurile cunoscute de deportare a unor persoane de pe Aeroportul Chișinău, persoane care se îndreaptă către regiunea transnistreană dar în privința cărora există Poliția de Frontieră are suspiciunea că activitatea lor are potențial de a afecta securitatea națională. Din partea noastră am revenit asupra unei probleme foarte dureroase a deținătorilor de terenuri din raionul Dubăsari, oameni care au proprietate funciară dincolo de traseul Camenca-Tiraspol, și cu regret, deja de mai mulți ani nu au posibilitatea să valorifice aceste terenuri, nu le pot prelucra, nu au acces.

Potrivit vicepremierului, a fost discutată și problema exporturilor produselor transnistrene pe piața europeană, precum și posibilitatea de a efectua deservirea vamală la punctul comun de frontieră cu Ucraina, Cuciurgani.

Tema dosarelor penale, care tensionează discuțiile dintre părți, a fost reluată de partea transnistreană și în cadrul acestei întrevederi, a menționat Victor Osipov.
 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău