Victor Negrescu: România este îngrijorată de recentele evenimente din Republica Moldova

  • 25 Iunie 2018 15:02
Victor Negrescu: România este îngrijorată de recentele evenimente din Republica Moldova

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene de la București, Victor Negrescu, a exprimat îngrijorările României față de recentele evenimente din Republica Moldova, în contextul invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău și a protestelor stradale. El a subliniat că este foarte important ca cetățenii Republicii Moldova să aibă în continuare încredere în instituțiile și mecanismele democratice. Subiectul a fost discutat în cadrul celei de-a cincea reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România – Republica Moldova, desfășurată la București, la care a participat și vicepremierul pentru integrare europeană de la Chișinău, Iurie Leancă. 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene de la București, Victor Negrescu a menționat, într-o declarație făcută după ședința Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România – Republica Moldova, că România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova în parcursul său european și a încurajat autoritățile de la Chișinău să intensifice reformele inițiate în acest sens.

„În acest sens, procesele de reformă deja antamate trebuie continuate și chiar intensificate, luând în considerare toate aspectele ce țin de normele, cutumele și valorile democratice europene. Am avut și o serie de discuții bilaterale foarte constructive cu domnul vicepremier, în care am exprimat îngrijorările României față de recentele față de recentele evenimente din Republica Moldova. Este foarte important ca cetățenii Republicii Moldova să aibă în continuare încredere în instituțiile și mecanismele democratice.”

Vicepremierul moldovean pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a amintit că de la 1 ianuarie 2019 România va prelua președinția la Consiliul Uniunii Europene, pe care a prezentat-o ca pe o bună oportunitate pentru Republica Moldova de a obține perspectiva clară privind integrarea europeană.

„Sunt convins că președinție română ne va permite să avansăm cu obiectivul strategic al Republicii Moldova, cel de a deveni eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană, de a obține o perspectivă clară europeană, pentru cetățenii din Republica Moldova. Astfel încât să vorbim mai puțin de îngrijorări, și înțeleg motivul acestor îngrijorări, domnule ministru, și să vă oferim doar argumente pentru a putea să ne ajutați cât mai eficient.”

În cadrul celei de-a cincea reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România – Republica Moldova, părțile au mai discutat despre posibilitatea reducerii tarifelor la roaming între cele două maluri ale Prutului. De asemenea, s-a vorbit despre colaborarea pe domeniul justiției și instruirii magistraților, în sectorul de integritate și combatere a discriminării și în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale și a industriei alimentare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău