Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova în România: construcția unei noi căi ferate, cu ecartament european, pe agenda discuțiilor între București și Chișinău

  • 24 Martie 2023 18:02
Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova în România: construcția unei noi căi ferate, cu ecartament european, pe agenda discuțiilor între București și Chișinău

Autoritățile de la Chișinău și București discută despre construcția unei noi căi ferate, cu ecartament european, între România, Rep. Moldova și Ucraina, scrie Radio Chișinău.

Linia ferată ar urma să lege orașele Pașcani, Iași, Chișinău și Odesa. Despre potențialii investitori japonezi interesați de proiect, s-a discutat în cadrul întrevederilor cu ocazia vizitei de ieri, 23 martie, la Chișinău a premierului de la București, Nicolae Ciucă, potrivit ambasadorului Rep. Moldova în România, Victor Chirilă.  

În cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, Victor Chirilă a vorbit despre sprijinul pe care România îl oferă Rep. Moldova în toate sectoarele, inclusiv pe calea integrării europene dar și în consolidarea rezilienței în contextul războiului hibrid agresiv al Rusiei în Rep. Moldova.

Importanța interconectărilor cu România a fost înțeleasă de către toate guvernările de la Chișinău, dar au fost sabotate premeditat pentru că nu s-a dorit ruperea Rep. Moldova de spațiul ex-sovietic, susține ambasadorul Rep. Moldova la București, Victor Chirilă.  

„S-a făcut tot posibilul ca Rep. Moldova să fie menținută într-o stare de incertitudine care înseamnă dependența de mofturile și șantajările Federației Ruse. S-a sabotat cu premeditare.  În urma acestui război contextul regional s-a schimbat foarte mult. lumea occidentală a luat o decizie să oprească această expansiune imperială a Federației Ruse, iar Rep. Moldova împreună cu Ucraina să facă față din lumea civilizată, democrată unde valorile democratice vor fi la baza existenței lor”.

În ceea ce privește războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Rep. Moldova, acesta trezește îngrijorări pe plan extern, dar România și alți parteneri ajută Chișinău în a-și căpăta independența și a-și consolida securitate și reziliența, spune ambasadorul Victor Chirilă.

„Aceste ingerințe care nu sunt noi devin tot mai insistente și îngrijorează nu doar Bucureștiul dar și celelalte capitale al UE, dar nimeni nu exasperează. România monitorizează împreună cu statele UE și ale NATO situația din Rep. Moldova. Interconectările în domeniul energetic care au loc, datorită cărora am făcut față crizei energetice, deschiderea pieței României și a UE pentru produsele agricole moldovenești, liberalizarea transportului de mărfuri… România a acordat și acordă asistență instituțiilor de menținere a ordinii din țara noastră. Securitatea noastră se măsoară nu doar în capacitățile noastre militare dar și capacităților noastre de a face față  diferite șantaje economice, energetice. Agerpres a semnat zilele trecute un acord de colaborare cu Moldopress în domeniul combaterii dezinformării. Știu că există o colaborare intensă și în domeniul securității cibernetice pentru a face față acelor atacuri cibernetice care vin în permanență dinspre Federația Rusă sau alte state aliate Federației Ruse”.

Ambasadorul Victor Chirilă a vorbit și despre un nou proiect major de interconectare în domeniul infrastructurii între România și Rep. Moldova - o nouă linie ferată cu ecartament european.

 „Chiar și în timpul vizitei domnului Ciucă la Chișinău s-a discutat cu autoritățile noastre să identificăm potențiali investitori. Și ar exista chiar și investitori japonezi interesați să contribuie la construirea acestei căi ferate cu ecartament europeană care să lege orașele Pașcani, Iași, Chișinău și Odesa. Înțeleg că atât premierul Nicolae Ciucă cât și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu au discutat acest subiect în timpul recentelor vizite în Japonia. Urmează ca ministerele noastre de transport să discute despre acest proiect și să stabilească parametrii unei astfel de inițiative”.

Interviul cu ambasadorul Rep. Moldova la București, Victor Chirilă va putea fi ascultat integral, luni 27 martie, după știrile orei 10:00, în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău