Victor Chirilă: R. Moldova trebuie să valorifice parteneriatul strategic cu România

  • 21 Septembrie 2015 11:57
Victor Chirilă: R. Moldova trebuie să valorifice parteneriatul strategic cu România

Perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova sunt în pericol, din cauza unor factori interni și externi.

Una din principalele soluții propuse de experții de la Asociația pentru Politică Externă este interconectarea economică, energetică și bancară cu România, pentru a convinge Uniunea Europeană că Republica Moldova merită să devină membră cu drepturi depline.

O analiză a Asociației pentru Politică Externă arată că Republica Moldova și-a pierdut credibilitatea în fața mai multor state europene importante, în special a Germaniei, în urma megafurtului bancar. În plus reformele trenează, mai ales cele ce țin de reforma justiției și combaterea corupției.

Situația externă este și mai dificilă și oferă tot mai puține șanse Republicii Moldova de a ajunge la o finalitate în privința procesului de integrare europeană. În acest sens, directorul executiv al Asociației Victor Chirilă a menționat creșterea nivelului euroscepticismului în interiorul Uniunii Europene, dar și propriile probleme economice și sociale, precum criza migranților, care scot o posibilă extindere din ordinea de zi pentru ani înainte. În plus, conflictul din Ucraina a făcut Uniunea Europeană nu doar să stopeze procesul de extindere, dar chiar să cedeze regiunea intereselor Rusiei, a menționat Victor Chirilă.

În aceste condiții, Republica Moldova ar trebui să-și revizuiască semnificativ viziunile sale în privința integrării europene. Pe de o parte ar trebui să accelereze procesul de implementare a Acordului de asociere în special a reformelor în justiție, sistemul bancar și administrația publică. Pe de altă parte, practic singura soluție a Republicii Moldova de a mai convinge Uniunea Europeană să-i acorde statutul de membră este să valorifice pe deplin parteneriatul strategic cu România, ceea ce ar presupune inclusiv crearea unui spațiu economic comun, crearea unei piețe energetice comune și a unei piețe de capital, a menționat Victor Chirila.

Expertul estimează că dacă va exista voință politică și sprijin din partea Bucureștiului, Republica Moldova ar putea să se integreze în Uniunea Europeană, prin România, în aproximativ zece ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău