Victor Bînzari: Republica Moldova este asigurată cu gaze până în luna decembrie

  • 05 Septembrie 2023 11:15
Victor Bînzari: Republica Moldova este asigurată cu gaze până în luna decembrie

Directorul Energocom, Victor Bînzari dă asigurări că Republica Moldova va avea gaz în sezonul rece. Acesta a declară că peste 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cantitate care va asigura consumul până la sfârșitul anului, sunt cumpărate și stocate deja în România și Ucraina, iar achizițiile continuă.

„Avem deja depozitate surse suficiente de gaze pentru a acoperi necesarul de consum până în luna decembrie, inclusiv. Astăzi, (luni - n.r.) pot să vă anunț că avem prima licitație din sursele BERD și vom încerca să procurăm gaz pentru primul trimestru al anului 2024”, a spus Bînzari, la Radio Moldova.

Potrivit Energocom, în total, au fost selectate 15 companii pentru participarea la licitațiile de achiziție a gazelor naturale pentru trimestrul I al anului 2024. Printre acestea se numără întreprinderi din Austria, Bulgaria, Ucraina, Elveția, România, Franța, Grecia și Germania.

Creditul BERD, în valoare totală de 300 milioane de euro, a fost acordat SA Energocom în baza Acordului de Împrumut dintre BERD și Republica Moldova. Acesta este de tip revolving, fiind divizat în 2 tranșe: tranșa de diversificare, în valoare de 100 milioane de euro, și tranșa de urgență, în valoare de 200 milioane de euro.

Ambele tranșe au fost utilizate anul precedent și au fost rambursate integral, iar conform condițiilor contractuale, după perioada de „clean-up” acestea pot fi accesate repetat.

Menționăm că împrumutul oferit de BERD a fost utilizat de SA Energocom pentru crearea stocurilor strategice de gaze, fiind astfel diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale, în contextul războiului din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău