Victimele violenței în familie se pot adresa la centrele specializate

  • 21 Martie 2022 16:32
Victimele violenței în familie se pot adresa la centrele specializate

Victimele violenței în familie și violenței sexuale pot suna la 0 8008 8008: „Telefonul de Încredere al Centrului Internațional „La Strada” pentru Femei și Fete” pentru a primi gratuit consiliere telefonică. Femeilor care au nevoie de protecție li se oferă un plasament temporar, ajutor psihologic și suport juridic.

Contactat de IPN, directorul Centrului pentru victimele violenței în familie „Arianda”Simion Sârbu, spune că femeia care vine la centru este cazată într-o cameră separată, i se deschide un cont în bancă și i se transferă o sumă de bani pentru mâncare. Pe perioada aflării în centru, cu aceste femei lucrează psihologul, asistentul social și consilierii juridici.

Când vine și solicită ajutor, femeii nu i se cere niciun document. „În primul rând vrem să salvăm femeia de la actele de violență. Pe urmă să luăm legătura cu asistența socială din localitate și anunțăm că femeia se află în centru”, a precizat directorul.

La Centrul pentru victimele violenței în familie „Arianda” femeile se pot afla timp de trei luni. Dacă nu reușesc sa-și găsească un loc sigur de trai, perioada poate fi prelungită până la șase luni.

La centru ajung de regulă femei căsătorite, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Principalul scop al instituției este ca agresorul să nu mai comită acte de violență.

Și Centrul Maternal „Pro-Femina” oferă plasament temporar cuplului mamă-copil, împreună cu servicii de asistență psihologică, medicală, pedagogică și socială.  „Victimele violenței trebuie să scrie o cerere și pe urmă vor avea posibilitatea să stea până la șase luni”, a precizat directorul Centrului Maternal, Liliana Buza.

„Avem nevoie de un demers sau o dispoziție de plasament, de actul ce confirmă identitatea mamei și a copilului. Dacă mama suferă de anumite boli, aceasta trebuie să prezinte certificate medicale”, a menționat Mihaela Belei, coordonator de program al Centrului maternal „În brațele mamei”, înființat de Misiunea Socială Diaconia. În unele cazuri, li se oferă un program de profesionalizare sau posibilitatea de înscriere a copilului la o instituție de învățământ. „Ne ocupăm de reintegrarea socială sau familială a mamei”, a precizat Mihaela Belei.

Potrivit ofițerului de presă al Centrului Internațional „La Strada”, Ana Trifan,  de la începutul anului 2022, Telefonul de Încredere a înregistrat 44 de apeluri și 24 de sesizări cu referire la diverse cazuri de violență în familie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău