Victimele violenței în familie, protejate de ordonanțe de protecție
-
15 Iulie 2013 09:19
Victimele violenței în familie se pot apăra de agresori, dacă solicită emiterea de către o instanță de judecată a unei ordonanțe de protecție.
Aceasta îi va interzice agresorului să locuiască împreună cu victima sau să se apropie de ea, pentru o perioadă. În prima jumătate a acestui an au fost emise 223 de ordonanțe de protecție, pe când cazurile raportate de violență în familie se ridică la 3670. Multe victime rămân neprotejate, din cauza atitudinii neglijente a autorităților sau a societății civile, consideră inițiatorul, în Republica Moldova, a acestei forme de protecție împotriva violenței în familie, procurorul de la Căușeni, Ion Oboroceanu.
Odonanțele de protecție pot fi emise la cererea victimelor, a polițiștilor, a procurorilor sau a asistenților sociali. Potrivit lui Ghenadie Neamțu, specialist principal în cadrul direcției Securitate Publică, a Inspectoratului General al Poliției, din cele peste 200 de ordonanțe emise în 2013, 153 au fost la inițiativa polițiștilor.
Totodată, 28 de ordonanțe de protecție emise anul acesta au fost încălcate de către agresori, 5 dintre care au fost pedepsiți penal, pentru încălcări repetate. Avocatul Asociației Promo Lex, Lilia Potâng, menționează că în multe cazuri, autoritățile nu supraveghează corespunzător executarea ordonanțelor de protecție.
Procurorul Ion Oboroceanu, care a inițiat în Republica Moldova această modalitate de protecție a victimelor violenței în familie, este de părere că acest domeniu nu este unul prioritar pentru autorități.
Ordonanțele de protecție sunt emise de o instanță de judecată, timp de 24 de ore, de regulă, pentru un termen de 90 de zile. Dacă acestea se încalcă, termenul poate fi prelungit. În prezent se discută ca polițiștilor să li se acorde dreptul să emită un ordin de protecție, imediat ce au depistat cazul de violență în familie, iar apoi să fie sesizată instanța de judecată. Anul trecut au fost emise 408 ordonanțe de protecție.