Victimele Holocaustului au fost comemorate la Chișinău

  • 27 Ianuarie 2015 18:20
Victimele Holocaustului au fost comemorate la Chișinău

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la Chișinău când se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

 La evenimentul organizat de Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului de către Comitetul American Evreiesc „Joint” din Republica Moldova și Centrul Cultural Evreiesc KEDEM, au participat oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic, etnici evrei.

Participanții la miting au subliniat importanța acestei zile în care este exprimată solidaritatea cu poporul evreiesc, cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma Holocaustului.

Potrivit vicepreședintelui comunității evreiești din Republica Moldova, Gary Galanter, Holocaustul rămâne una dintre cele mai mari crime împotriva umanității, iar societatea contemporană trebuie să facă tot posibilul pentru a nu mai admite astfel de situații.

”Au fost timpuri tragice, cu evenimente tragice. Milioane de evrei au căzut pradă urii și cruzimii. Și în prezent lumea rămâne una instabilă, cu zone fierbinți unde predomină ura inter-rasială și antisemitismul. Nu putem vorbi despre un final fericit pentru că nimeni nu va reînvia milioanele de evrei omorâți în timpul Holocaustului. Dar asta ne dă o speranță”, a declarat Gary Galanter.

Prim secretarul ministerului israelian de externe, Mark Bassin, a subliniat că este împotriva rațiunii umane sănătoase uciderea a peste 6 milioane de evrei, evenimente ce nu trebuie uitate și nici admise pe viitor.

Tragedia poporului evreu în anii celui de-al doilea război mondial este o lecție tristă pentru întreaga omenire. Este o preîntâmpinare asupra pericolului rasismului, urii și intoleranței. Este de datoria noastră să nu permitem să încolțească ura fascistă și antisemită pe viitor, este obligația noastră față de victimele Holocaustului, a declarat Mark Bassin. 

Programul de comemorare s-a încheiat cu depuneri de flori și un serviciu divin în memoria celor decedați

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 90 de supraviețuitori ai Holocaustului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău