Victimele deportărilor staliniste s-au întâlnit la Chișinău

  • 30 Mai 2013 13:22
Victimele deportărilor staliniste s-au întâlnit la Chișinău

Victime ale deportărilor staliniste și represiunilor politice, s-au întâlnit la Chișinău în cadrul unui proiect realizat de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ,,Memoria”.

Trauma psihologică pe care au trăit-o acești oameni cu decenii în urmă este vie și astăzi în memoria lor.

La vârsta de șaptezeci de ani Teodora Ciobanu, care provine dintr-o familie cu treisprezece copii, își amintește cu groază și acum de deportări.

Persoanele care au trecut prin calvarul deportătilor și suferă până acum de sindrom de stres  posttraumatic și au nevoie de asistență, spune directorul centrului ,,Memoria” Ludmila Popovici:

Unora dintre ei nici astăzi nu le vine a crede că undeva pot exista oameni de aceeași vârstă ca și ei care se simt fericiți și nu au probleme. De exemplu, un fost deportat, Sergiu Oleinic, a rămas surprins atunci când a văzut la televizor un om în vârstă de șaptezeci de ani care călătorește prin Europa cu bicicleta.

Proiectul de susținere a victimelor deportărilor și represiunelor staliniste realizat de centrul Memoria s-a încadarat în seria de acțiuni consacrate anului european al îmbătrînirii active și al solidarității între generații, și a avut drept scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău