Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, merge la Bruxelles (Revista presei)

  • 05 Iunie 2017 09:39
Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, merge la Bruxelles (Revista presei)

Revista presei din 5 iunie 2017

Timpul anunță că vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, pleacă astăzi la Bruxelles, unde își va expune punctul de vedere asupra situației interne din Republica Moldova. Demnitarul va încerca totodată reluarea dialogului cu oficialii europeni pe care anterior, din perspectiva altor funcții ce le-a avut, a fost în relații foarte bune. Politicianul a declarat că merge la Bruxelles atât în calitatea sa de vicepreședinte cu responsabilități pe dimensiunea externă, cât și în calitatea lui de președinte al Comitetului parlamentar pentru integrare europeană. 

Nicolae Negru încearcă să priveacă  evenimentul expulzării diplomaților ruși dincolo de „binomul” Dodon-Plahotniuc, dincolo de simpatii politice. Potrivit editorialistului e normal ca Guvernul să-și facă datoria, să nu permită spionilor ruși să se urce pe „masă”. Din punctul nostru de vedere, doar un singur lucru merită să fie discutat în această istorie controversată, scandaloasă: până când trebuie tolerat acest cuib de spioni și diversioniști, numit Ambasada Rusiei, care sfidează în mod nerușinat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, care participă în mod deschis la manifestări separatiste? Adică, unde e linia între a-l „umili” pe Putin și a ne umili pe noi înșine? 

Igor Volnițchii observă în Tribuna  că de ceva timp mesajul necesității dizolvării Parlamentului și organizării alegerilor anticipate (vehiculat destul de des anterior) acum practic nu este prezent în discursul public al opoziției. Dar, din alt punct de vedere, dacă are în plan un asemenea scenariu, cu siguranță puterea are deja elaborată și soluția juridică. În această situație, autorul îți pune întrebarea este: Pe cât de pregătită este opoziția de eventuale alegeri parlamentare anticipate? Pentru că, dacă va fi luată din nou prin surprindere de o mișcare în acest sens a puterii sau își va face iluzii că poate învinge pur și simplu în alegeri, fără a avea o tactică clar stabilită în acest sens, în cel mai bun caz, opoziția va fi în aceeași situație ca și în precedentele alegeri prezidențiale. În cel mai rău caz, actuala opoziție ar putea, în genere, să dispară. De aceea, opoziția, dacă-și dorește să nu fie luată prin surprindere și să păstreze șanse la preluarea puterii, trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să decidă de pe acum ce are de făcut îndamnă Igor Volnițchi. 

Pe de altă parte ziaristul Răzvan Voncu de la Adevărul scrie că Plahotniuc a înțeles foarte bine că păstrarea actualei majorități parlamentare este esențială pentru libertatea și averea sa, întrucât îi garantează controlul asupra Procuraturii.

Plecarea PL din coaliția majoritară a fost imediat urmată de intrarea la guvernare a PPEM, gruparea din jurul lui Iurie Leancă, formată mai ales din foști deputați PLDM. Majoritatea, un pic șubrezită, rămâne, totuși, în mâinile PD, condus de Plahotniuc, iar intrarea la guvernare a lui Leancă explică și tăcerea deplină a anumitor cercuri din București, care dețin monopolul asupra „relațiilor cu Chișinăul”.

Asta e, după autor,  distribuția piesei tragicomice care se joacă la Chișinău: Plahotniuc în rolul celui de la butoane, Dodon, în cel al fumistului. Cine e regizorul? În opinia lui Răzvan Voncu, sunt doi candidați: Petru Lucinschi sau Iurie Roșca. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău