Vicepreședintele CUB, Ion Bulgac: Voi îndemna opoziția să iasă în stradă, dacă Parlamentul va aproba amendamentul la Codul Penal ce se referă la trădarea de patrie

  • 28 Mai 15:52
Vicepreședintele CUB, Ion Bulgac: Voi îndemna opoziția să iasă în stradă, dacă Parlamentul va aproba amendamentul la Codul Penal ce se referă la trădarea de patrie

Vicepreședintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Ion Bulgac, spune că va chema opoziția la protest, dacă Parlamentul va aproba amendamentul la Codul Penal ce se referă la „trădarea de patrie”. Bulgac susține că această prevedere ar putea îngrădi libera exprimare. Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a subliniat pentru Radio Chișinău, că amendamentul nu vizează criticile la adresa guvernării.

Vicepreședintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Ion Bulgac, susține că va chema opoziția la protest, în cazul în care PAS va aproba în Parlament amendamentul la Codul Penal care prevede că acțiunile de dezinformare de natură să aducă atingere suveranității, independenței, vor fi considerate trădare de patrie. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Neconfidențial de la Radio Chișinău.

Cine formulează interesul național al Rep. Moldova? Un politician ales sau un singur partid? Vă asigur că eu personal voi fi unul dintre oamenii care va îndemna opoziția să iasă în stradă împotriva la chestia dată. Eu nu vreau să fiu numit trădător de patrie pentru că nu sunt de acord cu Maia Sandu sau cu Eugen Sincheivici. Îmi pare rău, ei mâine sau poimâine își vor încheia activitatea de politician, dar țara aceasta trebuie să existe și după ei. Cred că creăm precedente foarte periculoase. Imaginați-vă că la un moment se schimbă guvernarea, o guvernare nou... din care face parte Șor, Dodon... oricine nu ne place... Noi trebuie să ne învățăm să coexistam sub același cer, drapel cu oamenii care au părere diferită de a noastră, ne place sau nu ne place... e un efort foarte mare”, a spus Ion Bulgac.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a declarat pentru Radio Chișinău că asemenea prevederi există și în legislațiile altor țări europene. Parlamentarul a subliniat că amendamentul nu vizează criticile la adresa guvernării.

„Pentru trădare de patrie survine răspunderea atunci când un cetățean al Rep. Moldova, în detrimentul țării noastre, acționând în interesul unui stat străin, organizații anticonstituționale străine, încearcă să ajute la efectuarea acțiunilor ostile împotriva securității Rep. Moldova... În ceea ce privește campaniile organizate intenționat de dezinformare - cel mai important ca aceste campanii trebuie să aducă atingere securității statului, independenței, suveranității țării...”, a declarat Igor Chiriac.

Și deputatul socialist, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a criticat acest amendament.

Săptămâna trecută au avut loc consultări publice asupra unui amendament la articolul „trădare de patrie” din Codul Penal. Acesta prevede reglementarea mai clară a normei respective de incriminare, inclusiv prin acordarea de ajutor unui stat străin sau organizații străine, ce se poate exprima prin campanii de dezinformare care să aducă atingere suveranității, unității teritoriale a statului, securității sau capacității sale de apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău