Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a reafirmat, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova

  • 18 Ianuarie 15:08
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a reafirmat, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, printr-un parteneriat puternic, în baza Acordului de Asociere. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public de Serviciul European de Acțiune Externă, oficialul european a salutat faptul că Maia Sandu se concentrează asupra reformelor, consolidarea statului de drept și combaterea corupției. Josep Borrell a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii reale cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile interne din Republica Moldova și „despre necesitatea unor pași decisivi și eficienți pentru a recâștiga încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului, pentru a construi o justiție puternică și independentă și pentru a asigura un sector financiar și bancar stabil”.

Referindu-se la provocările COVID-19, Înaltul Reprezentant a reamintit despre solidaritatea puternică a Uniunii Europene în raport cu Republica Moldova. Josep Borrell a reaminti că pe lângă  cele 108 milioane de euro oferiți pentru livrarea echipamentelor de protecție, consolidarea sistemului de sănătate și sprijinirea redresării socio-economice, Republica Moldova a beneficiat deja de 50 de milioane de euro, asistență macrofinanciară de urgență din partea UE.

Vicepreședinte Comisiei Europene, Josep Borrell, a subliniat angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului la vaccinurile anti-COVID-19, inclusiv pentru țările din vecinătatea imediată a UE.

Josep Borrell și Maia Sandu au discutat și despre situația din regiunea transnistreană. Înaltul Reprezentant a reiterat angajamentul UE față de un proces de soluționare pașnică și durabilă a conflictului în formatul 5 + 2 și și-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău