Vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, în vizită la Chișinău: „Ucraina va face totul pentru securitatea Rep.Moldova”

  • 29 Aprilie 13:28
Vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, în vizită la Chișinău: „Ucraina va face totul pentru securitatea Rep.Moldova”

Ucraina va face tot ce depinde de ea, pentru ca Rep. Moldova să se afle în securitate, iar pentru aceasta e nevoie doar de solidaritate și susținere reciprocă. Este mesajul transmis astăzi la Chișinău de vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, la conferință de presă susținută alături de vicepreședinta Parlamentului Rep. Moldova, Doina Gherman, transmite Radio Chișinău.

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a subliniat că Rep. Moldova a fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean din prima zi a invaziei ruse, pe care Chișinăul a condamnat-o.

 „Continuăm să oferim sprijin practic celor 117 mii de ucraineni refugiați în Rep. Moldova, în mare parte mame cu copii…Rep. Moldova a devenit o țară importantă și pentru tranzitul mărfurilor ucrainene. În anul 2023 peste 1,6 milioane de tone de mărfuri, în mare parte cereale, au tranzitat Rep. Moldova către UE… Rep. Moldova și Ucraina au relații bilaterale foarte bune, țările noastre au aceleași aspirații, avem aceleași parcurs, parcursul european”, a declarat Gherman.

La rândul său, vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, a precizat că parcursul european pe care și l-au asumat Ucraina și Rep. Moldova va aduce securitate și pace ambelor state.

„De aceea, sper ca la mijlocul lui iunie, atât Ucraina, cât și Rep. Moldova să poată începe negocierile de aderare la UE. De asemenea, am discutat despre viitoarea participare a Rep. Moldova la marea Conferință de Pace care va avea loc în iunie anul curent. Am invitat încă o dată Rep. Moldova să participe foarte activ, deoarece de pacea în Ucraina va depinde și pacea regională și poate chiar în lume”, spune Olena.

În context, Olena Kondratiuk a venit cu o rugăminte către Parlamentul Rep. Moldova de a adopta o rezoluție prin care să condamne Federația Rusă pentru deportările copiilor ucraineni.

Vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei a subliniat și importanța procesului de contracarare a dezinformării, ceea ce este important pentru Rep. Moldova, mai ales în contextul referendumului care va avea loc în toamnă.

 „Folosindu-mă de ocazie, doresc Rep. Moldova doar prosperitate, iar noi vom face tot ce depinde de noi, pentru ca Rep. Moldova să se afle în securitate. Pentru aceasta avem nevoie doar de solidaritate și susținere reciprocă”, a afirmat Olena.

Amintim că, la începutul lunii martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
13
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău