Vicepremierul Dumitru Alaiba, la Tallinn Digital Summit: „Prin construirea unei societăți digitale moderne, vom crea un mediu favorabil inovației, investițiilor și creșterii economice”

  • 07 Septembrie 2023 08:05
Vicepremierul Dumitru Alaiba, la Tallinn Digital Summit: „Prin construirea unei societăți digitale moderne, vom crea un mediu favorabil inovației, investițiilor și creșterii economice”

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a participat, la 5 septembrie, la Digital Summit, ce s-a desfășurat la Tallinn. Au fost abordate teme importante precum securitatea cibernetică, protecția datelor, dezvoltarea infrastructurii digitale și promovarea tehnologiilor emergente pentru a asigura că societatea este pregătită pentru provocările și oportunitățile viitorului digital.

„Nu este necesar să atingi statutul de țară dezvoltată ca după asta să devină digitală. Demonstrăm că și într-o țară în curs de dezvoltare, precum este Republica Moldova, digitalizarea poate fi adoptată și utilizată cu succes pentru a genera oportunități, a combate corupția, a implica cetățenii în procesul de luare a deciziilor și a furniza servicii de înaltă calitate. Pentru o guvernanță deschisă și inovatoare, suntem transparenți, implicăm cetățenii și folosim tehnologia pentru a îmbunătăți serviciile. Transformăm digital țara noastră. Deja avem 44% de servicii publice complet digitalizate, dar luptăm pentru a atinge toate 100%”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba la eveniment.

Totodată, agenda ministrului Alaiba a inclus mai multe întrevederi bilaterale, axate pe sprijinul partenerilor internaționali în accelerarea procesului de transformare digitală a Republicii Moldova.

În discuția cu ministrul Afacerilor Economice și Tehnologiei Informației a Estoniei, Tiit Riisalo, Dumitru Alaiba și-a exprimat interesul țării noastre în a învăța din experiența Estoniei în digitalizarea completă a interacțiunilor cetățenilor cu statul. Tiit Riisalo a relatat despre agenda de reforme economice, servicii publice online, politici în domeniul Inteligenței Artificiale și susținerea startup-urilor în Republica Moldova.

Cu Emilija Stojmenova Duh, ministra Transformării Digitale a Sloveniei, Dumitru Alaiba s-a axat pe întărirea colaborării dintre Republica Moldova și Slovenia, cu un accent special pe dezvoltarea domeniului inteligenței artificiale și asigurarea cu specialiști IT în sectorul public. Ministra Stojmenova a asigurat partajarea experienței din Slovenia pentru a accelera procesul de digitalizare.

Tot la Tallinn, viceprim-ministrul s-a întâlnit și cu Doreen Bogdan- Martin, secretara generală a ITU, care a transmis un mesaj de sprijin în procesul de adaptare a cadrului normativ al Republicii Moldova la prevederile Uniunii Europene, în domeniile comunicațiilor, pentru a  accelera procesul de aderare la UE.

Margus Tsahkna, ministrul Afacerilor Externe din Estonia, a subliniat angajamentul Estoniei de a sprijini Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Am primit confirmarea de a fi ajutați în accelerarea procesului de digitalizare, consolidarea rezistenței la atacuri cibernetice și accesul la o gamă mai largă de servicii, inițiative, proiecte și programe pentru dezvoltarea competențelor în domeniul digital.

La întâlnirea cu Louis Mosley, vicepreședintele executiv pentru Regatul Unit și Europa la Palantir, viceprim-ministrul a povestit despre „state of play” în domeniul digital al Republicii Moldova și au fost explorate potențialele arii de colaborare. 

În cadrul discuției cu Milos Hrncar, vicepreședinte Sectorului Public EMEA și LATAM la Palo Alto Networks, a fost reafirmat suportul companiei pentru viitoarea Academie de Cybersecurity și a fost stabilită continuarea dialogului și colaborării pentru suport practic în domeniul securității cibernetice.

Pentru a realiza schimbări semnificative și tangibile, colaborarea solidă și eficientă cu partenerii internaționali este absolut esențială. Împreună cu aceștia, ne propunem să digitalizăm integral toate serviciile publice, punând la dispoziția cetățenilor resurse guvernamentale într-un mod mai eficient și mai accesibil. Acest demers nu numai că va contribui la crearea unei societăți digitale moderne, dar va și stimula inovația, investițiile și creșterea economică în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău