Vicepremierul Cristina Lesnic a cerut OSCE să se implice în asigurarea accesului medicilor în localitățile din Zona de Securitate

  • 30 Martie 2020 15:35
Vicepremierul Cristina Lesnic a cerut OSCE să se implice în asigurarea accesului medicilor în localitățile din Zona de Securitate

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a transmis luni o scrisoare către Misiunea OSCE în Moldova și către Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE, Thomas Mayr-Harting, cerând implicarea organizației pentru a asigura accesul nestingherit al medicilor în toate localitățile din Zona de securitate și în ambele direcții ale malului Nistrului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19, relatează MOLDPRES cu referirela Biroul politici de reintegrare.

O problemă sensibilă ține de accesul medicilor în cele 80 de localități situate în Zona de securitate. În multe dintre aceste localități, activează câte un singur medic, iar unii locuiesc în stânga Nistrului și nu se pot deplasa la serviciu.

 „Chișinăul, acum, ca niciodată are nevoie de personalul medical (medici, surori medicale, medici din spital, urgență), care deservesc spitalele raionale și localitățile din Zona de Securitate, or deja de 2 săptămâni malul drept, nu are suficient personal medical. Semnalizez această problemă și subliniez că în condițiile de criză, pentru salvarea vieții, medicii mereu au prioritate”, se arată în scrisoarea semnată de Cristina Lesnic.

Potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, deși e pandemie de COVID-19, nu doar acest virus trebuie tratat. Medicii sunt supraobosiți, având nevoie să fie înlocuiți pentru ture. O soluție intermediară nu este o soluție durabilă, iar astăzi Chișinăul tinde să identifice soluția respectivă, a subliniat Cristina Lesnic.

Chișinăul, în această situație, vine cu propunerea de a interveni solidar pentru depășirea acestui impas, stabilirea unei înțelegeri de urgență dintre Chișinău și Tiraspol în cazul circulației medicilor. Având în vedere că potrivit mesajului Secretarului General al OSCE din 17 martie 2020, toate misiunile OSCE trebuie să rămână funcționale și să monitorizeze situația coronavirusului, viceprim-ministrul pentru reintegrare a făcut apel de a găsi o soluție imediată.

Într-o abordare pragmatică și pozitivă, Chișinăul a demonstrat prin inițiativele sale orientarea spre rezultate și a acționat prompt pentru autorizarea în procedură accelerată și în termen de 3 zile (procedura standard fiind de 30 de zile) importul medicamentelor în regiunea transnistreană de către 7 agenți economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, pentru a asigura pe deplin accesul populației la medicamente. În plus, cca 60 de agenți economici au fost înregistrați în sistemul TRACES al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru importul de produse alimentare, de uz fitosanitar și fertilizanți.

Deși Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 17 martie curent, privind măsurile aplicate în cadrul situației de urgență, se aplică pe întreg teritoriul țării, după două săptămâni ale stării de urgență din R. Moldova, în regiunea transnistreană măsurile încep să se diferențieze de cele aplicate pe malul drept al Nistrului.

La etapa actuală, în regiunea transnistreană este permis accesul doar pentru cei care dețin „acte transnistrene”, au viză de reședință în zonă și pentru corpul diplomatic. Orice persoană care se prezintă cu acte moldovenești urmează să se afle 14 zile în procedura de carantină. Excepție este făcută, în baza înțelegerilor reciproce, doar pentru fermierii din Dubăsari, un număr limitat de polițiști/pompieri, angajații din penitenciare și ai serviciilor de intervenție gaze/electricitate. Cu toate acestea, examinăm situațiile individuale care parvin de la administrația publică locală. 

„Ne-am asigurat că farmacia din s. Cocieri deja este funcțională și persoanele pot avea acces la medicamente. Vom urmări cu atenție și vom interveni cu măsuri orientate de a soluționa problemele cetățenilor”, a rezumat vicepremierul Cristina Lesnic.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău