Vicepremierul Andrei Spânu efectuează o vizită de lucru în Polonia pentru a discuta despre subiectul aprovizionării cu gaze naturale

  • 18 Octombrie 2021 09:55
Vicepremierul Andrei Spânu efectuează o vizită de lucru în Polonia pentru a discuta despre subiectul aprovizionării cu gaze naturale

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat că efectuează o vizită de lucru în Polonia. „În cadrul vizitei voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova”, a precizat ministrul.

În Republica Moldova a fost instituită Stare de alertă în sectorul de gaze naturale, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale din 13 octombrie. 

Măsura a fost luată pentru ca instituțiile din domeniu și jucătorii de pe piața gazelor să poată pregăti măsuri de protecție a cetățenilor, a precizat Andrei Spânu. De asemenea, el a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatori casnici și industriali, și va găsi fonduri pentru protejarea de șocul generat de scumpirea gazelor. Ministrul a subliniat că ne așteaptă o majorarea a prețului la gaze, dar nu cunoaște încă în ce măsură, astfel că măsurile compensatorii vor fi luate în funcție de tarife.

Totodată, compania Moldelectrica va utiliza de astăzi păcura din rezerva de stat, pentru a reduce consumul de gaze. Andrei Spânu a spus că aceste rezerve sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta impune un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău