Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel: „Europei i s-a luat o piatră de pe inimă”

  • 05 Decembrie 2016 08:58
Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel: „Europei i s-a luat o piatră de pe inimă”

Voturile cruciale din Austria și Italia au fost urmărite îndeaproape de presa internațională. Alegătorii austrieci și cei italieni au avut de ales între calea integrării și unității europene și cea a regresului populist, opinează Bloomberg.

Ecologistul austriac Alexander Van der Bellen a câștigat alegerile prezidențiale din Austria, într-o cursă lungă și dificilă, notează The Local, de la Viena.

„Europei i s-a luat o piatră de pe inimă”, crede vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, notează cotidianul Die Zeit.

Și alți responsabili politici europeni au salutat victoria noului președinte austriac. „Austriecii au ales Europa și deschiderea”, a declarat președintele francez François Hollande, citat de Le Monde.

Șeful diplomației germane, Frank Walter Steinmeier, vede în acest rezultat un „semn bun pentru Europa”, iar președintele Parlamentului European, Martin Schulz, un „mesaj clar proeuropean”, adaugă Le Monde.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat că noul președinte al Austriei va contribui la păstrarea unității europene. Austria este una dintre cele mai prospere economii ale Europei, dar nu a avut performanțele așteptate, din cauza disputelor din cadrul coaliției federale de guvernare, explică Financial Times.

Președintele austriac are mai multe puteri decât mulți dintre omologii săi din restul Europei, dar cei care au deținut funcția rareori au făcut uz de ele de la cel de-al doilea Război Mondial încoace, amintește Europe Online Magazine.

În Italia, relansare, demisii, alegeri – tot atâtea necunoscute ale unui referendum, titrează Corriere della Sera.

„Sper să câștigăm cu toții”, a afirmat premierul Matteo Renzi, citat de Il Giornale.

 „Italia și-a jucat viitorul următorilor 20 de ani”, a adăugat Renzi citat de Il Messaggero.

Premierul Renzi a asigurat că demisionează în cazul unui eșec și în absența unei alternative clare, notează Le Monde, subliniind că incertitudinile votului provoacă frisoane Europei în legătură cu o nouă etapă de instabilitate în a treia mare economie a zonei euro. Îndelungata campanie pentru referendum s-a încheiat, dar fluctuațiile piețelor și ascensiunea euroscepticismului pun în pericol creșterea fragilă post-recesiune a Italiei, crede EUObserver.

Piețele au reacționat nervos la referendum, la un posibil impact negativ asupra sistemului bancar vulnerabil al Italiei, comentează Financial Times.

Referendumul italian reprezintă un test pentru Banca Centrală Europeană, care urmează să decidă joi asupra viitorului unui program de cumpărare de obligațiuni, în valoare de 1,8 trilioane de dolari, adaugă The Wall Street Journal.

Reforma constituțională, asociată noii legi electorale, ar spori puterea majorității, avertizează The Economist.

De asemenea, guvernele regionale ar putea pierde din puteri, completează Europe Online Magazine.

Potrivit taberi pro-reformă, s-ar asigura economii de circa 500 de milioane de euro pe an. O altă prevedere ar reduce numărul senatorilor de la 315 la 100, și ei nu ar mai fi aleși direct, ceea ce ar limita drepturile electorale, spun criticii, explică Europe Online Magazine.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău