Vice-ministrul afacerilor externe, Lilian Darii, în vizită la București

  • 14 Aprilie 2016 18:43
Vice-ministrul afacerilor externe, Lilian Darii, în vizită la București

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, l-a primit joi, 14 aprilie 2016, pe vice-ministrul afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova, Lilian Darii, aflat la București pentru o rundă de consultări politice bilaterale regulate.

Ministrul Lazăr Comănescu a remarcat evoluțiile pozitive înregistrate în ultimele luni în ce privește promovarea reformelor în Republica Moldova și a îndemnat la menținerea unui ritm alert pe mai departe, cu precădere în domeniile justiției, luptei împotriva corupției și ameliorării cadrului investițional și mediului de afaceri. Este nevoie ca rezultatele de până acum să fie consolidate, printr-un efort consecvent și credibil care să meargă spre profunzime, spre aspectele de ordin structural, în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor. Ca și până acum, România va acorda întreg sprijinul necesar pentru acțiunile de reformă și de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, avute în vedere de Guvernul Republicii Moldova. Ministrul Lazăr Comănescu a adăugat că progresele pe aceste teme sunt direct relevante pentru întrunirea, în perioada următoare, a condițiilor necesare transferării primei tranșe a creditului de 150 de milioane de euro oferit de România.

În cadrul rundei de consultări la nivel de adjunct al ministrului afacerilor externe, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, și vice-ministrul Lilian Darii au inventariat activitățile politico-diplomatice în pregătire până la finele anului în curs și au convenit asupra oportunității de intensificare a contactelor la toate nivelurile administrației celor două state. Daniel Ioniță a subliniat sprijinul diplomatic constant și consistent al României pentru parcursul european al statului vecin și a propus coordonarea inițiativelor celor două părți, pentru a asigura vizibilitate sporită, pe agenda europeană, pentru tematica Republicii Moldova.

În planul cooperării concrete, secretarul de stat Daniel Ioniță a evocat angajamentul consistent, de durată al statului român în sprijinul dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova și racordării concrete a acesteia la România și la Uniunea Europeană. Este deja în derulare un pachet cuprinzător de proiecte, cum ar fi interconectările energetice, extinderea mecanismului SMURD peste Prut, asistența în sfera infrastructurii educaționale sau a reabilitării unor instituții culturale reprezentative din Republica Moldova. Este necesară, pe mai departe, implicarea autorităților celor două state, pentru menținerea unui ritm de lucru care să asigure încadrarea în termenele convenite.

Secretarul de stat Daniel Ioniță și vice-ministrul Lilian Darii au inventariat proiectele de asistență pentru dezvoltare finanțate de România și implementate în Republica Moldova, care răspund necesităților de construcție și asistență instituțională, consolidării patrimoniului cultural comun și așteptărilor cetățenilor statului vecin. A fost menționat transportul, în curs, al ajutorului umanitar acordat de România pentru cetățenii Republicii Moldova.

În cadrul convorbirilor la nivel de adjunct al ministrului afacerilor externe au fost abordate, de asemenea, teme legate de situația regională, mediul de securitate aferent Republicii Moldova și dosarul transnistrean. Secretarul de stat Daniel Ioniță a subliniat necesitatea reluării cât mai rapide, fără precondiții, a procesului de negociere în format „5+2”, dedicat reglementării politice a problemei transnistrene.

Sursa: www.mae.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău