Veteranii protestatari au deblocat circulația în centrul Capitalei
-
02 Martie 2020 18:00
Veteranii protestatari au deblocat circulația în centrul Capitalei până la ora 18:30, cu condiția că vor discuta cu premierul Ion Chicu.
Veteranii războiului din 1992 s-au împărțit astăzi în două tabere. O parte au ales să marcheze Ziua Memoriei alături de guvernanți, iar alta, să protesteze împotriva executivului și a președintelui Igor Dodon.
Protestatarii au blocat circulația pe principalele artere din centrul Chișinăului, iar unul dintre manifestanți a spart geamul de la intrarea principală în sediul Guvernului. Protestul totuși a rămas unul pașnic. Liderii veteranilor protestatari au cerut să discute premierul Ion Chicu, însă au refuzat invitația sa de a se întâlni în lipsa jurnaliștilor.
Foștii combatanți susțin că guvernul și președintele au trădat interesele naționale. În 2017, Igor Dodon a depus flori la monumentul cazacilor din Tighina, iar ministrul de externe Aureliu Ciocoi a justificat intervenția armatei ruse de partea separatiștilor în 1992.
Un om nemernic care nu știe istoria, îi spune Ciocoi. Lui nu îi este rușine. El stă în Guvern, la Ministerul de Externe, pentru ce? Pentru ca să ne umilească, să ne spună că noi am fost apărați de armata a 14-a.
Guvernanții își bat joc de noi. Cei care au luptat împotriva noastră, cei din batalionul „Bugeac” primesc câte 1380 de lei, cazacii care au venit aiurea din toată Uniunea Sovietică primesc câte 100 de dolari și 40 de litri de motorină. Se pune întrebarea: noi pentru ce am luptat? Pentru ca ei să aibă fotolii și salarii grase?
După ceremonia de comemorare, ministrul de externe Aureliu Ciocoi, contestat de veterani, după declarația sa privind rolul armatei ruse în războiul de pe Nistru, le-a spus jurnaliștilor că își va da demisia doar dacă acest lucru va fi cerut de Parlament.
Fără girul Parlamentului nu se poate pleca din funcție, se poate dar din motive de sănătate. Nu m-a născut mama ministru și nu mă țin de acest fotoliu.
Anterior, o bună parte din veterani a cerut majorarea indemnizațiilor, reducerea tarifelor la transport și îngrijiri medicale gratuite.
Pe de altă parte, premierul Ion Chicu susține că protestatarii se lasă conduși din umbră de forțe care intenționează să destabilizeze Republica Moldova. El afirmă că Guvernul lucrează pentru a îmbunătăți condiția socială a veteranilor și familiilor lor.
Pe 2 martie 1992, în ziua când Republica Moldova a devenit membru al Organizației Națiunilor Unite, a început faza militară a conflictului de pe Nistru. După patru luni de ostilități, președinții Rep, Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțîn, au semnat un acord de încetare a focului.
De atunci militarii ruși au rămas dislocați în stânga Nistrului sub pretextul de a proteja munițiile fostei armate a 14-a sovietice. Soldații ruși fac parte și din misiunea militară de pacificare. Anterior, Chișinăul a cerut la forurile internaționale retragerea trupelor ruse și transformarea misiunii de pacificare în una civilă sub mandat internațional.