Vestmoldtransgaz a scos la licitație capacitățile de import sau export a gazelor
-
22 Octombrie 2021 09:22
Compania Vestmoldtransgaz a anunțat că de miercuri, 20 octombrie oferă capacitatea disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni la frontiera Republicii Moldova cu România și în punctul de interconectare cu operatorul de transport adiacent Moldovatransgaz (PI) Tohatin, pentru companiile dispuse să importe sau să exporte gaze, scri Mold-street.com.
Potrivit anunțului Vestmoldtransgaz, pentru anul gazier în curs (1 octombrie 2021- 31 septembrie 2022), în PI Ungheni și în PI Tohatin capacitățile disponibile se vor oferi prin intermediul licitațiilor pe platforma RBP, pe care sunt și celelalte licitații de pe punctele de interconectare cu UE, notează sursa citată.
Vor fi disponibile produse de capacitate zilnice, lunare și trimestriale, exprimate în kWh/zi (250C/00C) pe ambele direcții de transport, precizează operatorul Vestmoldtransgaz, controlat de compania românească Transgaz.
Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate să importe sau să exporte gaze în condițiile actuale când prețurile spot la busrele regionale sunt mai mari de 1.000 de dolari pentru o mie de metri cub de metan.
Pe 19 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Republica Moldova a primit deja o anumită cantitate de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pentru a menține presiunea necesară în sistem, fără a oferi detalii privind volumele și prețul acestora
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura un volum de circa 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, suficient doar pentru perioada caldă a anului.
Anterior, Ion Sterian directorul Transgaz, a declarat că prin intermediul acestui gazoduct „Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”.