Veste proastă! Donațiile ar putea fi impozitate la valoarea MAXIMĂ de piață, ca și bunuri vândute

  • 07 Septembrie 2016 22:39
Veste proastă! Donațiile ar putea fi impozitate la valoarea MAXIMĂ de piață, ca și bunuri vândute

Impozitarea donațiilor la valoarea acestora pe piață, excluderea patentei de întreprinzător și impunerea micilor comercianți să folosească aparate de casă, obligarea cetățenilor care s-au aflat peste 183 de zile pe parcursul unui an pe teritoriul Republicii Moldova să achite integral impozitele, majorarea accizelor la benzină, motorină și țigări, sunt doar câteva prevederi…

Impozitarea donațiilor la valoarea acestora pe piață, excluderea patentei de întreprinzător și impunerea micilor comercianți să folosească aparate de casă, obligarea cetățenilor care s-au aflat peste 183 de zile pe parcursul unui an pe teritoriul Republicii Moldova să achite integral impozitele, majorarea accizelor la benzină, motorină și țigări, sunt doar câteva prevederi incluse în proiectul politicii Bugetar Fiscale pentru anul viitor. Acestea au primit deja avizul Ministerului Finanțelor și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit proiectului Politicii Bugetar Fiscale pentru anul viitor, începând cu 1 ianuarie 2017 donațiile urmează a fi considerate ca și bunuri vândute și vor fi impozitate la valoarea maximă de piață a acestora la momentul donării. Calcularea valorii donațiilor se va stabili separat, pe fiecare obiect în parte. O propunere similară se referă și la proprietățile obținute în urma moștenirii, valoarea acestora urmând a fi  egală cu valoarea de piață a bunurilor moștenite.

O prevedere nouă din proiectul politicii bugetar-fiscale o constituie impunerea achitării integrale a impozitelor prevăzute de legislația în vigoare pentru orice  persoană fizică sau juridică, care s-a aflat pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 183 de zile pe parcursul unui an. Excepție fac persoanele ce dețin statut diplomatic, care se află pe teritoriul țării în baza unor Acorduri speciale și care beneficiază de scutiri prevăzute în actele normative în vigoare.

În același timp, în pofida protestelor repetate ale micilor comercianți, Ministerul Finanțelor insistă pe excluderea începând cu 1 ianuarie 2017 a activității în baza patentei de întreprinzător. Astfel, potrivit documentului, micii comercianți vor trebui să achite două tipuri de taxe. Un impozit specific din activitate și altul din venitul estimativ al vânzărilor. Mai mult, aceștia vor fi obligați să-și procure și să utilizeze aparate de casă și de control, suma investită pentru procurarea acestora urmând a fi exclusă din suma totală a impozitului pe venit.

Urmează să crească și accizele la produsele petroliere. Pentru benzină acestea vor fi de 359 de euro tona, pentru motorină de 330 de euro, iar pentru gazele lichefiate - 125 de euro tona, de aproape două ori mai mari decât sunt în prezent. În același timp se preconizează majorarea cotei accizului pentru țigări cu 12%. Scumpiri se așteaptă și la cotele accizelor la mijloacele de transport.

Pentru a intra în vigoare proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor urmează a fi votat de Parlament, iar acest lucru, potrivit legislației în vigoare, nu ar trebui să se producă mai târziu de luna noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău