Veste pentru românii care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit. Program pentru obținerea ”settled status”, de luna viitoare

  • 22 Iulie 2018 09:09
Veste pentru românii care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit. Program pentru obținerea ”settled status”, de luna viitoare

Primele cereri din partea cetățenilor Uniunii Europene care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit vor fi înregistrate la sfârșitul lunii viitoare, în cadrul unui program pilot de obținere a așa-zisului "settled status", statutul de cetățean instalat în Marea Britanie, transmite vineri Press Association.

Programul va fi lansat de Ministerul britanic de Interne la 28 august în nord-vestul Angliei și la el sunt invitați să participe până la 4000 de persoane, cetățeni ai UE care lucrează în sistemul medical NHS, precum și studenți și personal de la trei universități din Liverpool, precizează Agerpres.

Este vorba de un "test live" care le va permite autorităților să vadă cum funcționează mecanismul și să facă îmbunătățiri, în vederea lansării sale complete, către sfârșitul anului în curs. După lansarea completă, solicitările vor putea fi înregistrate online.

Ministrul pentru imigrație, Caroline Nokes, a subliniat că "cetățenii UE au o contribuție uriașă la economia și societatea britanică și dorim ca ei să rămână", iar pentru a obține "settled status" vor avea de făcut "trei pași-cheie: să-și dovedească identitatea, să arate că trăiesc în Marea Britanie și să declare dacă au avut condamnări penale".

Conform reglementărilor anunțate luna trecută, cetățenii UE și membrii lor de familie care la finele lui 2020 se vor afla de cel puțin cinci ani în Regatul Unit vor putea cere "settled status", care le va permite să trăiască și să muncească în Marea Britanie pe termen nedefinit.

Cei veniți până la 31 decembrie 2020, dar de mai puțin de cinci ani, vor putea rămâne până la împlinirea acestui termen, după care vor putea solicita la rândul lor noul statut.

Aplicațiile vor costa 65 de lire pentru adulți și 32.50 pentru minorii sub 16 ani. Guvernul britanic intenționează să răspundă la cereri în mai puțin de două săptămâni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău