Veronica Mihailov-Moraru, la Forumul Reformarea Justiției: „De reforma justiției și lupta împotriva corupției depinde parcursul european al R. Moldova”

  • 20 Septembrie 2023 10:22
Veronica Mihailov-Moraru, la Forumul Reformarea Justiției: „De reforma justiției și lupta împotriva corupției depinde parcursul european al R. Moldova”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la cea de-a cincea ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, în cadrul căruia a discutat cu actorii din justiție, reprezentanții societății civile și ai partenerilor de dezvoltare despre reformele inițiate în sistemul de justiție și etapa la care acestea se află, dar și despre provocările pe care le întâmpină autoritățile, transmite Ministerul Justiției.

În cadrul primului panel de discuții: „Evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție”, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre cele trei etape ale reformei: pre-vettingul, reforma CSJ și vettingul.

Evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor este unul dintre cele mai importante angajamente asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană, dar și un pilon de bază în cadrul Strategiei de dezvoltare pe sectorul justiției, adoptată de Parlament. În urma acestui exercițiu trebuie să avem un sistem al justiției cu oameni onești, integri, independenți și care să muncească în interesul cetățenilor”, a declarat ministra Mihailov-Moraru.

În context, ministra Justiției a subliniat că reforma justiției nu se face peste noapte și acest lucru nici nu este sănătos pentru sistem. Ba din contra, legile trebuie să fie integrate armonios în sistemul de drept, trebuie înțelese și aplicate corect de către actorii din justiție.

Veronica Mihailov-Moraru a menționat și faptul că, pe alocuri, reforma încă trenează, inclusiv din cauza rezistenței din sistem. În ciuda acestui fapt, lucrurile merg înainte. În prezent se desfășoară etapa a doua a reformei - evaluarea judecătorilor și candidaților la funcția de magistrat al Curții Supreme de Justiție, proces care a început și ar trebui să se finalizeze mai rapid decât prima etapă – cea de pre-vetting.

Acest mecanism de evaluare nu va rezolva imediat toate problemele din justiție. Însă credem că, odată cu formarea organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, a inspecțiilor și colegiilor din cadrul acestora, lucrurile se vor schimba spre bine, iar cetățenii vor simți rezultatele pozitive ale schimbărilor”, a mai menționat ministra Mihailov-Moraru.

În cadrul celui de-al doilea panel de discuții: „Investigarea și sancționarea eficientă a corupției”, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre eforturile depuse de Ministerul Justiției în ceea ce ține de lupta împotriva corupție - un alt angajament asumat de țara noastră în procesul de integrare în UE.

În prezent, se lucrează la modificarea legislației astfel încât instituțiile anticorupție să aibă toate mecanismele, prerogativele și resursele necesare pentru a investiga eficient cazurile de corupție. Au fost delimitate competențele Centrului Național Anticorupție și ale Procuraturii Anticorupție. Urmează să fie adoptată, în lectura a doua, legea cu privire la măsurile speciale de investigație, ceea ce va duce la fortificarea PA, care are sarcina de a investiga cazurile de corupție mare.

Așa cum am menționat de fiecare dată, de reforma justiției și lupta împotriva corupției depinde dezvoltarea economică a țării, creșterea și atragerea investițiilor, modernizarea infrastructurii, respectarea drepturilor și libertăților omului, bunăstarea cetățenilor și, nu în ultimul rând, parcursul european al Republicii Moldova”, a concluzionat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău