Veronica Dragalin: Și alți procurori ar putea să-și dea demisia. Există reticență față de vetting

  • 14 Martie 09:04
Veronica Dragalin: Și alți procurori ar putea să-și dea demisia. Există reticență față de vetting

Există reticenți față de procedura de vetting, iar mulți procurori își vor depune demisia înainte să înceapă evaluarea. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia după procurorul Victoria Furtună și alți procurori anticorupție vor pleca din funcție. Veronica Dragalin spune că regulamentul evaluării integrității și profesionalismului procurorilor este lipsit de claritate și-i determină pe mulți să părăsească sistemul, notează IPN.

Veronica Dragalin spune că sondajele interne arată că mai mulți procurori anticorupție își vor depune cererile de demisie, în preajma demarării procedurii de vetting.

„Există multă reticență din partea procurorilor față de procedura de vetting pentru că această procedură nu este clară. Sunt reticențe din partea procurorilor care au îndoieli că va fi un proces obiectiv, cu un rezultat corect. Sper, până la urmă, să putem încuraja cât mai mulți procurori să meargă înainte, să nu-și dea demisia. Dar din discuțiile pe care le am cu procurorii, din sondajele anonime pe care le fac periodic, știu că sunt procurori care își vor da demisia în loc să meargă la vetting”, a spus Veronica Dragalin în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Șefa Procuraturii Anticorupție spune că ea însăși este reticentă în privința evaluării, în contextul în care regulamentul de vetting prevede verificarea veniturilor tuturor rudelor persoanei supuse evaluării. Veronica Dragalin spune că nu dorește să-și expună familia acestui proces de verificare.

„Și eu am reticențe față de această procedură. Pe mine mă interesează mai mult viața privată a membrilor familiei mele. Eu am decis să vin în această funcție și mi-am asumat această funcție, dar părinții mei, sora mea, mătușile și unchii mei, nu și-au asumat asta. În chestionar suntem obligați să dăm numele și prenumele tuturor rudelor, cu IDNP, cu data nașterii, iar averea lor poate fi verificată în legătură cu evaluarea noastră”, a mai spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Potrivit legii, procurorul care nu a promovat vetting-ul este eliberat din funcție cu lipsirea de dreptul de a mai fi procuror sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani. De cealaltă parte, pentru procurorii Procuraturii Anticorupție care trec evaluarea, salariile vor fi majorate până la 47 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău