Veronica Drăgălin este câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al PA

  • 07 Iunie 2022 13:00
Veronica Drăgălin este câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al PA

Un procuror care a instrumentat numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite a câștigat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție din Rep. Moldova. Veronica Drăgălin este procuror în Statele Unite, acolo unde familia sa a emigrat când ea avea doar 11 ani. Dosarul Veronicăi Drăgălin va fi înaintat Procurorului General pentru numirea acesteia în funcție.

La proba interviului, realizat de Consiliul Superior al Procurorilor, Veronica Drăgălin a acumulat 72,15 puncte – un scor cu mult mai mare față de punctajele celor trei contracandidați.

În cadrul interviului, Veronica Drăgălin, care are o carieră de 11 ani în justiția americană, a declarat că Procuratura Anticorupție trebuie să-și recâștige încrederea.

„Procuratura Anticorupție trebuie să câștige încrederea societății, să devină o instituție bine respectată care funcționează la cel mai înalt nivel. Din punctul meu de vedere, liderul Procuraturii Anticorupție trebuie să fie o persoană care are două calități importante: integritate și experiență profesională. Și eu cred că le am pe ambele.”

Veronica Drăgălin este procuror-adjunct în secția de corupție publică și drepturi civile din Biroul procurorului american din districtul central al Californiei și a instrumentat în această calitate numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite.

Ea spus în cadrul interviului că procurii trebuie să acționeze fără să ia în considerare apartenența politică a celor certați cu legea.

„Procuratura Anticorupție are mandatul și obligația de a acționa și a trage la răspundere infractorii, de a returna poporului banii și bunurile furate, și de a genera respect pentru lege. Procurorii au, de asemenea, responsabilitatea de a aplica legea în mode egal, indiferente de apartenență politică și avere.”

Veronica Drăgălin a mai spus că vine din afara sistemului, astfel că nu va putea fi influențată nici din interior, nici din exterior. Totodată, Drăgălin a admis că procesul de reformare a Procuraturii Anticorupție nu va fi unul ușor.

Potrivit CV-ului prezentat la concurs, Veronica Drăgălin a obținut peste Ocean Premiul „Cazul Anului”, iar în anul 2020 - Premiul Directorului FBI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău