Veridica.ro. | Scena politică de la Chișinău este din nou în criză (Revista presei)

  • 04 Martie 2021 09:32
Veridica.ro. | Scena politică de la Chișinău este din nou în criză (Revista presei)

Revista presei din 04 Februarie 2021

În R. Moldova există cazuri de infectare cu noua tulpină britanică a coronavirusului. Despre aceasta anunță premierul interimar Aureliu Ciocoi, citat de Safenews.md. „Au fost transmise la câteva laboratoare din Germania probele prelevate de la pacienții din R. Moldova. Există răspunsul preliminat care confirmă tulpina britanică și suntem în așteptarea răspunsului oficial, pe hârtie”, a spus Ciocoi în cadrul unei emisiuni televizate. Premierul interimar subliniază că prezența tulpinii britanice era evidentă în R. Moldova după evoluția situației pandemice din ultima perioadă. Mai mult, acesta nu excluse că în R. Moldova s-a putea să existe și mutații locale ale COVID-19.

Vaccinul rusesc, „armă politică”, scrie Ziarul Național: Bașcanul Irina Vlah le ia apărarea medicilor din Găgăuzia, care au refuzat să se vaccineze cu AstaZeneca, afirmând că așteaptă vaccinul rusesc Sputnik V, „Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În toată lumea sunt oameni care refuză vaccinarea”, a spus aceasta. Vlah a ținut să-i dea un răspuns fostului premier Ion Sturza, care a scris pe Facebook că acest joc făcut de către medicii din Autonomia Găgăuză îi scoate din lumea civilizată. Fostul premier remarcă faptul că unii „propagandiști din PSRM” erau „în extaz” după anunțul medicilor din Găgăuzia, fără să le pese că „este vorba despre viață și moarte”, dar dorind să le facă pe plac „sponsorilor”.

Start campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova, titrează Ziarul de Gardă, care-l citează pe primul medic imunizat: „În sfârșit este speranță în acest tunel întunecos”.

În ediția de joi, 4 martie, a  Ziarului de Gardă citiți despre interesele de milioane din culisele  investițiilor japoneze din agricultură. Publicația a analizat o serie de e-mailuri oficiale dintre fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și fostul ambasador al R. Moldova în Japonia. Acestea  scot la iveală interesele de milioane din jurul contractului de consultanță pentru implementarea creditului japonez în valoare de 18,7 milioane de dolari, semnat de autorități la mijlocul lunii februarie.

În paginile Ziarului de Gardă aflați și cum reacționează cetățenii care trec prin punctul de trecere a frontierei Leușeni atunci când li se adresează întrebări despre corupție. ZdG a vizitat cel mai tranzitat post vamal din R. Moldova și a discutat cu oamenii la acest subiect.

Ziarul de Gardă mai prezentă și un ghid pentru guvernanți. Mai multe lidere ale grupurilor de femei vulnerabile au explicat ce trebuie să le ofere autoritățile femeilor pe lângă cuvintele înălțătoare și florile virtuale pe care le dăruiesc de opt martie

Agora reține comentariul unei directoare de grădiniță din Chișinău, care a criticat exprimarea primarului general Ion Ceban, la ședința primăriei Chișinău, când a spus că în școli și grădinițe „cineva mai ia la labă” bani. Șefa grădiniței interpretează expresia drept jignitoare și cere respect pentru munca cadrelor didactice. 

Scena politică de la Chișinău este din nou în criză, scrie Veridica.ro. Incompatibilitatea dintre președintele ales pro-european Maia Sandu și adversarii săi politici de la guvernare din tabără „establishment-ului” corupt de la Chișinău cu simpatii proruse provoacă iar clinciuri și situații greu de anticipat, comentează publicația. Dodon reface alianța cu oligarhii pentru a păstra pârghiile puterii. Sondajele arată  clar că PSRM va pierde foarte mult la următoarele alegeri și nu va fi o forță capabilă să formeze o alianță care să-i propulseze la putere prin crearea unei majorități făcute neoficial și acest lucru îi îngrijorează, a comentat pentru Veridica președintele Asociației pentru Politică Externă din Moldova (APE), Victor Chirilă. Dodon este prins în menghină și încearcă să găsească soluții, dar soluțiile nu sunt cele mai bune pentru el. Acestea sunt pline de necunoscut și de aceea s-ar putea ca deciziile pe care ei le vor lua să agraveze și mai mult criza politică și să provoace instabilitate socială. La rândul său, expertul IDIS Viitor Ion Tăbârță a explicat pentru Veridica că, pe lângă Dodon, nici Plahotniuc și Ilan Șor nu-și doresc alegeri anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău