Veniturile bugetului public național, în creștere

  • 09 August 2022 17:41
Veniturile bugetului public național, în creștere

Veniturile bugetului public național, în creștere

Guvernatorul a menționat că pe piața valorilor mobiliare de stat,alocate pe parcursul trimestrului doi al anului curent ratele dobânzilor s-au menținut pe trendul de creștere. Lichiditatea excesivă a însumat 4,6 miliarde de lei, fiind în creștere față de trimestrul precedent cu 0,1 miliarde de lei.

Ratele medii ale dobânzilor aferente soldului la credite în moneda națională au înregistrat creșteri în comparație cu trimestrul precedent cu 0,64 puncte procentuale și la depozite cu 0,97 puncte procentuale. Ratele medii ale dobânzii la creditele și la depozitele în valută au înregistrat modificări minore.

Urmare evaluării balanței riscurilor interne și externe și a perspectivelor inflației pe termen scurt și mediu, Comitetul executiv al BNM a decis să efectueze majorări succesive ale ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară, cu câte 3,00 puncte procentuale, la ședințele din 5 mai și 3 iunie, până la nivelul de 18,50% anual. În cadrul ședinței ordinare din 4 august, a fost adoptată prin vot unanim majorarea ratei de bază aplicate la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3,00 puncte procentuale, fiind stabilită la nivelul de 21,50 la sută anual. Concomitent, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu câte 3,0 puncte procentuale în două perioade consecutive de aplicare 16 august-15 septembrie  și, respectiv, 16 septembrie-15 octombrie, de la 34% la 40% din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă a fost majorată cu aceeași magnitudine și în perioade similare, de la 39% la 45% din baza de calcul.

Potrivit guvernatorului, decizia respectivă urmărește temperarea ritmurilor alerte de creștere a prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău