Venezuela: Cel puțin 21 persoane arestate în cursul unei operațiuni anticorupție

  • 26 Martie 2023 17:21
Venezuela: Cel puțin 21 persoane arestate în cursul unei operațiuni anticorupție

Cel puțin 21 de persoane, dintre care zece funcționari publici, au fost arestate în Venezuela în cadrul anchetei privind corupția din cadrul companiei naționale a petrolului Petroleos de Venezuela (PDVSA), a informat sâmbătă procurorul general Tarek William Saab, citat de Agerpres.

„Avem zece funcționari publici reținuți", a declarat Saab, prezentând un nou bilanț al operațiunii lansate săptămâna trecută, încă în desfășurare.

Această "cruciadă" anticorupție, așa cum au numit-o înalți responsabili, printre care președintele Nicolas Maduro, a dus la demisia ministrului petrolului Tareck El Aissami, considerat până atunci un om-cheie al puterii. Mai mulți dintre colaboratorii săi apropiați se numără printre cele 21 de persoane arestate.

Saab, care a spus că se mai așteaptă la cel puțin zece arestări, a indicat că persoanele reținute au fost acuzate de "însușire sau deturnare de bunuri publice, trafic de influență, spălare de bani, asociere criminală și trădare".

Printre acestea se numără un vicepreședinte al PDVSA, Antonio José Pérez Suarez, fostul deputat Hugbel Roa, unul dintre creatorii criptomonedei venezuelene Petro - teoretic legată de petrol - și unul dintre administratorii acestor criptoactive, Joselit Ramirez.

Celelalte 11 persoane arestate sunt oameni de afaceri. Unul dintre ei, Daniel Pietro, a fost prins în Republica Dominicană în timp ce încerca să fugă.

Funcționarii publici au efectuat "operațiuni petroliere paralele" cu cele ale PDVSA, "încărcând țiței pe nave (...) fără niciun tip de control administrativ", potrivit raportului Parchetului.

Procurorul nu a dezvăluit valoarea totală a deturnării de fonduri, dar presa vorbește despre "3 miliarde de dolari". Hermann Escarra, deputat al partidului la putere, a evocat o sumă de 23 de miliarde de dolari.

Președintele Maduro, care a mai lansat operațiuni anticorupție în trecut, a declarat luni că anchetele au început în octombrie. El s-a întrebat în special despre stilul de viață al acestor înalți funcționari care, după cum a afirmat, trăiau ca niște "proaspăt îmbogățiți" în "extravaganță".

Din 2017, industria petrolieră a Venezuelei a fost vizată de numeroase anchete pentru corupție care s-au soldat în special cu arestarea a aproape 200 de angajați și a doi miniștri ai petrolului, Eulogio del Pino și Nelson Martinez. Cel din urmă a murit în timp ce era în închisoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău