Venezuela: Acord între guvern și opoziție asupra unei platforme de dialog permament

  • 12 Iulie 2019 09:07
Venezuela: Acord între guvern și opoziție asupra unei platforme de dialog permament

Guvernul și opoziția din Venezuela au căzut de acord asupra înființării unei platforme de dialog permanent, după ce au încheiat o sesiune de negocieri în Barbados, a anunțat joi o sursă oficială norvegiană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"A fost înființată o platformă care va lucra continuu și rapid, pentru a se ajunge la o soluție negociată și în cadrul posibilităților oferite de Constituție", a menționat Ministerul norvegian de Externe într-un comunicat dat publicității la Caracas.

Delegațiile guvernului și opoziției s-au reunit de luni în Barbados pentru a treia rundă de negocieri cu începere din mai, sub auspiciile Norvegiei. Primele două reuniuni organizate în mai la Oslo nu au dus la niciun rezultat notabil.

"Este prevăzut ca părțile să desfășoare consultări pentru a putea avansa în negocieri", a adăugat ministerul, fără să anunțe o dată pentru o nouă întâlnire.

Surse din rândul celor două părți au confirmat pentru AFP încheierea negocierilor din Barbados.

Guvernul norvegian a îndemnat cele două părți să ia "un maxim de precauții în comentariile și declarațiile lor în relație cu procesul" de dialog.

Săptămâna trecută, Juan Guaido, recunoscut ca președinte interimar al Venezuelei de peste 50 de țări, a respins ideea unor noi negocieri după moartea în detenție "ca urmare a torturii" a căpitanului de marină Rafael Acosta Arevalo. Acesta era acuzat de guvern că a dorit să participe la o "tentativă de lovitură de stat" dejucată.

La rândul său, Nicolas Maduro a afirmat în mai multe rânduri că dialogul "va continua" cu opoziția, "pentru pace în Venezuela".

Pe lângă disputa politică dintre președintele socialist și liderul opoziției, Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă.

Hiperinflația ar urma să atingă 10.000.000% în 2019, potrivit FMI. Penuria de medicamente și combustibil se extinde și un sfert din populație are nevoie de un ajutor umanitar de urgență, potrivit ONU.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,24
Cer fragmentat
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău