Venezuela a vândut aur în valoare de 400 milioane de dolari în pofida sancțiunilor internaționale

  • 16 Aprilie 2019 10:53
Venezuela a vândut aur în valoare de 400 milioane de dolari în pofida sancțiunilor internaționale

Venezuela a vândut aur în valoare de 400 milioane de dolari, în pofida extinderii sancțiunilor internaționale destinate înghețării activelor acestei țări sud-americane, au declarat pentru Bloomberg două surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.

Cantitatea de aur vândută, echivalentă cu aproape nouă tone, se reflectă în rezervele totale de aur și valută ale Băncii Centrale a Venezuelei, care la data de 12 aprilie au scăzut până la 8,6 miliarde dolari, dintre care 5,1 miliarde dolari sunt sub formă de aur.

Vânzarea unei părți din rezerva de aur înseamnă că președintele Nicolas Maduro a găsit o modalitate pentru a ocoli sancțiunile economice. Maduro a utilizat o mare parte din rezervele Băncii Centrale prin vânzarea de aur către firmele din Emiratele Arabe Unite și Turcia, pe măsură ce sancțiunile au eliminat regimul de la Caracas din sistemul financiar global. 

Venezuela este zguduită din 23 ianuarie de o criză fără precedent, marcată de contestarea puterii șefului statului Nicolas Maduro și autoproclamarea ca președinte interimar a liderului opoziției Juan Guaido. Mai mult de cincizeci de țări dintre care Statele Unite l-au recunoscut pe Guaido, estimând nelegitim al doilea mandat al lui Nicolas Maduro după alegeri considerate frauduloase.

În timp ce Maduro menține controlul asupra puterii, liderul opoziției Juan Guaido utilizează sprijinul oferit de câteva zeci de țări pentru a prelua treptat controlul asupra activelor financiare ale Venezuelei de peste hotare.

Scăderea rezervelor Venezuelei ar putea însemna de asemenea că Banca Centrală a Venezuelei a decis să scoată din bilanțul său rezervele de aur la care nu mai are acces, inclusiv o cantitate în valoare de 1,2 miliarde dolari stocată la Banca Angliei. Banca a respins solicitarea Guvernului de la Caracas pentru repatrierea acestor rezerve de aur.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prezent Banca Centrală a Venezuelei, condusă de Calixto Ortega, funcționează în regim de urgență cu o echipă de doar 100 din cei aproximativ 2.000 de angajați, după ce o pană de curent a lăsat sediul Băncii Centrale fără apă curentă. Echipa de urgență lucrează în prezent de la o bibliotecă cu ajutorul unor rezervoare de apă, concentrându-se pe sarcinile vitale precum tranzacțiile între băncile locale și rezervele Băncii Centrale. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău