Veneția vrea să mărească taxa care trebuia să-i sperie pe turiștii de o zi: „Un eșec total. Orașul este încă plin”

  • 12 Iulie 19:14
Veneția vrea să mărească taxa care trebuia să-i sperie pe turiștii de o zi: „Un eșec total. Orașul este încă plin”

Sistemul experimental de plată introdus pentru turiști de orașul italian Veneția a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomerației în orașul lagună. Astfel, prețurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul, notează Digi24.

În premieră mondială, faimoasa destinație italiană a introdus în aprilie o taxă de 5 euro (5,44 dolari americani) pentru turiștii de o zi care sosesc în cele mai aglomerate perioade, în speranța că taxa îi va descuraja pe unii dintre aceștia.

Schema pilot, urmărită îndeaproape de alte atracții turistice europene, a fost pusă în aplicare doar 29 de zile și va lua sfârșit duminică, fiind urmată de o perioadă de consultare pentru a se decide cum va arăta proiectul în viitor. Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul și coeziunea socială, a declarat că evaluarea inițială a proiectului a fost pozitivă, confirmând că sistemul va fi reînnoit în 2025.

El a recunoscut, însă, că orașul a fost în continuare aglomerat. "În unele weekenduri au fost mai puțini oameni decât în aceeași perioadă a anului trecut... dar nimeni nu se aștepta ca toți turiștii de o zi să dispară miraculos", a declarat el pentru Reuters, potrivit Agerpres, transmite sursa.

"Va fi mai eficient în anii următori, când vom crește numărul de zile și vom mări prețul", a adăugat oficialul, fără să precizeze cât ar putea plăti vizitatorii în 2025. Consiliul municipal dorește să descurajeze turiștii care călătoresc pentru o zi la Veneția, în special în weekenduri și în timpul sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate să depășească 100.000 - dublu comparativ cu numărul locuitorilor. Persoanele care au rezervări la hotel nu au fost obligate să achite taxa.

Nu toată lumea din Veneția, oraș inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, crede că acest sistem ar trebui să continue. "A fost un eșec total. Orașul este încă plin de turiști", a declarat consilierul opoziției Giovanni Andrea Martini, adăugând că numărul persoanelor care au plătit taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile anunțate nu se materializează.

Venturini a recunoscut că au existat "foarte puține amenzi, sau probabil nicio amendă", dar a precizat că a fost un început în mod deliberat relaxat. "În această fază experimentală, în loc să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor", a spus el.

Martini a pledat, în schimb, pentru un sistem gratuit de rezervare a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri reduse, dar care să poată monitoriza sosirile viitoare ale turiștilor.

"Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simți bine", a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea turiștilor sosiți pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraș în ultimii ani de Veneția, unde închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piața imobiliară.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,12 m/s
Thu
26
Fri
28
Sat
24
Sun
26
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău