Veaceslav Platon oferă detalii despre schema „furtului miliardului” pusă la cale de Ilan Șor și Serghei Iaralov

  • 31 Iulie 2019 11:04
Veaceslav Platon oferă detalii despre schema „furtului miliardului” pusă la cale de Ilan Șor și Serghei Iaralov

Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, consideră că autorii schemei generale a „furtului miliardului” au fost actualul deputat Ilan Șor și Serghei Iaralov, omul de încredere al fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, de tehnica bancară, conturi, transferuri se ocupa Sergiu Albot, care a fost președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale și vicepreședinte la Unibank. Declarațiile au fost făcute la o ediție specială a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizată în penitenciar, transmite IPN.

Potrivit lui, Iaralov întotdeauna îl reprezenta pe Vladimir Plahotniuc. „Serghei Iaralov este manager, el întotdeauna a fost manager. El era la salariu, un salariu solid de 50 de mii de dolari de la Vladimir Plahotniuc. Și lui îi dădeau bonusuri pentru anumite chestiuni. „Eu presupun că întreaga tehnică o efectua Albot”, susține fostul deputat.

Totodată, Veaceslav Platon spune că modificările legislative care au fost necesare pentru acordarea de către Guvern a garanțiilor de stat Băncii Naționale erau asigurate de Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului. „El trebuia să desfășoare toată baza legislativă și să obțină toate acestea”, susține omul de afaceri.

Potrivit lui, începutul „furtului miliardului” s-a manifestat prin faptul că „Ilan Șor a cumpărat mai întâi Banca de Economii, a obținut controlul asupra ei și pe urmă a furat”. Omul de afaceri menționează că după ce el, împreună cu partenerii săi, a obținut aproape 40% din acțiunile BEM, a venit Ilan Șor cu propunerea să-i vândă lui aceste acțiuni, lucru care a fost refuzat la început. Ulterior, spune fostul deputat, s-au început „presiuni coordonate”. O parte din acțiuni Veaceslav Platon le-a cumpărat de la Vladimir Plahotniuc apoi i le-a întors înapoi, ulterior democratul i le-a vândut lui Ilan Șor.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău