Veaceslav Negruța: Dodon intră în anumite aranjamente financiare cu Federația Rusă, în detrimentul societății

  • 29 Iunie 2020 13:30
Veaceslav Negruța: Dodon intră în anumite aranjamente financiare cu Federația Rusă, în detrimentul societății

Autoritățile de la Chișinău vor relansa, săptămâna aceasta, procedurile de negociere a unui credit din partea Federației Ruse, în valoare de 200 de milioane de euro, anulat anterior de Curtea Constituțională.

Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, revenit de la Moscova, dar experții  atenționează că împrumutul ar avea scopuri electorale și sunt sceptici că banii vor ajunge în Republica Moldova în condiții favorabile acesteia.

După vizita sa la Moscova, unde a participat la parada dedicată aniversării a 75-a de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, Igor Dodon a revenit la ideea creditului rusesc, după ce un proiect similar de acord a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională, la 7 mai. Igor Dodon a anunțat astăzi că procedurile vor fi reluate chiar săptămâna aceasta și se va ține cont de obiecțiile anterioare.

Expertul economic Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor, susține că acest acord de împrumut reprezintă un element important al campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Veaceslav Negruța nu crede că Rusia va accepta să renunțe la unele formule controversate din fostul Acord. În plus, Republica Moldova pierde oportunitatea unor credite sau a asistenței financiare mai favorabile din partea Uniunii Europene sau a unor instituții occidentale.

„Dânsul e mai interesat de a agăța Republica Moldova în aranjamente financiare cu Federația Rusă. De fapt, el intră în anumite aranjamente fianciare cu Federația Rusă, în detrimentul societății, care ar avea nevoie în primul rând de reforme, iar în al doilea de resurse financiare pentru a depăși atât criza epdimediologică, dar și cea economică și finaciară care bate la ușă tot mai insistent”

Amintim că guvernarea a anunțat creditul din partea Federației Ruse încă în noiembrie anul trecut, inițial fiind vorba de jumătate de miliard de dolari. Chișinăul și Moscova au ajuns la un acord în luna aprilie 2020, dar acesta a fost criticat de opoziție și unii experți. Una din cele mai controversate prevederi ar fi permis includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici, ceea ce poate însemna și datoria de 6,5 miliarde de dolari acumulată de regiunea separatistă transnistreană pentru gazul livrat de Rusia. Curtea Constituțională a luat în calcul acest risc la emiterea hotărârii prin care a declarat acordul neconstituțional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău