Veaceslav Negruța, despre împrumutul din Rusia | Faptul că a fost declarat acest credit deja creează un suspans și o reticență din partea partenerilor noștri de dezvoltare

  • 27 Noiembrie 2019 08:39
Veaceslav Negruța, despre împrumutul din Rusia | Faptul că a fost declarat acest credit deja creează un suspans și o reticență din partea partenerilor noștri de dezvoltare

Creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obține Republica Moldova din partea Federației Ruse, despre care a anunțat prim-ministrul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, ar putea majora datoria externă a țării cu o treime.

Declarația aparține expertului economic Veaceslav Negruța. Potrivit lui, anunțul privind acest credit generează și o mulțime de întrebări la care nu există deocamdată un răspuns clar din partea autorităților, transmite IPN.

Veaceslav Negruța afirmă că actualmente datoria externă a Republicii Moldova este de 1,6 miliarde de dolari. Iar odată cu eventuala obținere a creditului de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei, țara se poate transforma într-o zonă cu un grad foarte înalt de îndatorare.

Potrivit expertului, costurile acestui credit deja au pornit: „Faptul că a fost declarat acest credit deja creează un suspans și o reticență din partea partenerilor noștri de dezvoltare care au investit multă încredere în Republica Moldova. Acest lucru ar putea să coste mult Republica Moldova”, este de părere Veaceslav Negruța. Expertul a amintit despre un asemenea împrumut acordat de Federația Rusă, cu ani în urmă, Ucrainei și că, ulterior, a cerut această datorie prin solicitarea unor teritorii ucrainene pe care le-a și anexat.

Veaceslav Negruța afirmă declarațiile Guvernului privind acest credit sunt neclare și generează mai multe întrebări.

Comentatorul politic și economic Victor Ciobanu susține că finanțările din vest, credite sau granturi, au lucruri importante la bază, pentru că ele sunt condiționate de reforme, pe când finanțările din est sunt neclare și nu se știe dacă acești bani promiși recent vor ajunge anume în infrastructură. Potrivit lui, au mai existat proiecte care nu au fost implementate. „Noi din partea Rusiei am văzut laundromatul, în istoria privind furtul miliardului tot au figurat bănci rusești”, a declarat comentatorul.

După recenta sa vizită la Moscova, premierul Ion Chicu a anunțat că este posibil să fie deschisă o linie de creditare din partea Federației Ruse în sumă de 500 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău