Veaceslav Negruță deschide paranteze grele (Timpul)

  • 22 Mai 2015 09:43
Veaceslav Negruță deschide paranteze grele (Timpul)

Revista presei din 22 mai 2015

După ce, marți, a fost condamnat la trei ani de detenție cu suspendare, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, deschide paranteze grele. Într-un interviu în Timpul, el povestește de ce ex-premierul Vlad Filat îi poartă pică și se arată convins că dosarul pe numele său este doar o metodă de șantaj pentru a-l reduce la tăcere în cazul jafului de la BEM… El a afirmat că ”trei grupuri diferite s-au perindat în BEM din 2011 până în 2014 și acestea sunt reprezentate de cunoscuți oameni cu afaceri în domeniul bancar și cunoscuți raideri prin regiune”.

EVZ reține declarația fostului ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță, care susține că de fapt ”nu s-a furat de la BEM, Unibank sau Banca Socială, ci din rezervele Băncii Naționale. Potrivit lui Negruță, în acest furt au fost implicați înalți factori de decizie din toate guvernările, începând cu anul 2005. „S-a țintit în rezervele Băncii Naționale, iar cele trei bănci au fost folosite pentru comiterea furturilor. Deputatul comunist Oleg Reidman a fost regizorul acestei scheme. El a controlat până în anul 2010 Banca de Economii prin managementul băncii. După Reidman s-au implicat și alte persoane suspuse. A fost o schema regională de scoatere a mijloacelor dintr-un sistem bancar în alt sistem bancar”, susține fostul ministru.

Cazul fostului ministru Veaceslav Negru, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, poate fi perceput ca o nouă pată pe obrazul justiției noastre, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Totodată, editorialistul reține că ”din „întâmplare”, Veaceslav Negruță s-a manifestat ca un opozant deschis al privatizării Băncii de Economii și s-a referit, nu o singură dată, în public, critic, la modul de administrare a acestei bănci. El a îndrăznit să alerteze BNM și Consiliul Suprem de Securitate în această chestiune și continuă să-și expună pe blogul său opiniile cu privire la starea de azi a băncii respective și a sistemului bancar în întregime”…

Europa nu cedează în fața Rusiei. Summitul de la Riga păstrează opțiunea europeană a Republicii Moldova, titrează Adevărul. Varianta intermediară a documentului final al summitului de la Riga menține deschisă ușa Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Documentul conține expresiile „aspirațiile europene și opțiunea europeană” și aceste formulări dau câștig de cauză celor care au vrut să nu se pună accent pe eventuala perspectivă a aderării pentru țările „partenere”, citim în Adevărul.

Timpul amintește că s-a împlinit un an de la recensământul populației. Biroul Național de Statistică declara la începutul anului curent că populația va afla rezultatele finale la sfârșitul lui 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău