Veaceslav Ioniță: R.Moldova a obținut anul acesta cel mai mic volum de granturi externe
-
26 Septembrie 2020 09:11
Pentru prima data în istoria Republicii Moldova, țara noastră obține cel mai mic volum de granturi externe, raportând la produsul intern brut. Mai mult decât atât, astfel de date nu au fost înregistrate nici în anul 2003, atunci când președintele Vladimir Voronin a autoizolat țara. Declarații în acest sens au fost făcute de către expertul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Potrivit expertului, vina pentru amânarea semnării unui nou acord între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, o poartă Guvernul condus de Ion Chicu.
„Din cauză că Guvernul nu a dorit sau nu avut capacitatea să adopte în termen rezonabil toate angajamentele luate în cadrul relațiilor cu FMI, noi amânăm asistența externă pentru cel puțin o lună de zile. Ei au așteptat cu nerăbdare că Guvernul va asigura întrunirea Parlamentului și se vor vota legile. FMI era gata să discute subiectul Republicii Moldova în septembrie, nu a fost gata Republica Moldova”, a declarat Veaceslav Ioniță.
În opinia expertului, salvarea Republicii Moldova pe timpul pandemiei a venit exact din partea FMI, atunci când a acordat guvernului 234 de milioane de lei.
„Fondul Monetar Internațional are o deschidere fără precedent față de toate țările, inclusiv față de Republica Moldova. Ceea ce ne salva pe noi până acum au fost banii de la FMI”, a adăugat expertul.
Veaceaslav Ioniță precizează că FMI a dat și dă dovadă de interes față de Republica Moldova, însă următorii pași trebuie să vină din direcția guvernării.
„Viteza cu care noi avem relație cu Fondul Monetar nu depinde de Fondul Monetar, dar depinde de capacitatea și dorința Guvernului de a coopera. FMI aștepta că Parlamentul Republicii Moldova va avea o sesiune extraordinară la sfârșitul lunii august într-o așa o manieră ca la ședința din septembrie a Fondului Monetar Internațional, să fie posibil discuția subiectul Republicii Moldova. Din motive necunoscute de noi, această ședință extraordinară a Parlamentului nu a avut loc. Într-adevăr, avut loc ședința FMI, iar tot ce s-a votat acum și este necesar de votat, rămâne a fi valabil pentru ședința Fondului Monetar Internațional din luna octombrie”, a spus expertul.