Veaceslav Ioniță: În acest an aproape 6% din veniturile bugetului de stat sau 2,2 miliarde lei vor merge pentru plata dobânzilor la credite (infografic)

  • 15 Ianuarie 2021 11:45
Veaceslav Ioniță: În acest an aproape 6% din veniturile bugetului de stat sau 2,2 miliarde lei vor merge pentru plata dobânzilor la credite (infografic)

În anul 2021 Guvernul va fi nevoit să aloce 5,9% din toate veniturile sale fiscale ale Bugetului de Stat pentru plata dobânzilor la creditele contractate anterior. Suma spre plată se ridică la 2,2 miliarde lei, cea ce este de 4 ori mai mult decât acum 7-8 ani în urmă, când dobânzile pentru credite constituiau 0,5-0,6 miliarde lei anual, susține expertul economic Veaceslav Ioniță într-o analiză pe blogul său.

Astfel, economistul punctează că această creștere a cheltuielilor cu dobânzile la credite a fost condiționată de câțiva factori de bază.

„În primul rând noi suntem nevoiți să plătim dobânzi anuale pentru garanțiile oferite la creditul care a acoperit gaura provocată de jaful bancar din 2014. Nerecuperarea banilor din jaful bancar, este o povară grea pe umerii noștri. Însă aceste plăți se ridică la 0,8-0,9 miliarde lei anual, cea ce reprezintă jumătate din creșterea cheltuielilor cu dobânzile la credite”, a subliniat Veaceslav Ioniță.

În același timp, potrivit expertului, un alt factor de creștere o reprezintă izolarea externă a R.Moldova din ultimii 6 ani, cea ce a dus la reducerea drastică a granturilor oferite. „Astfel, raportat la PIB granturile obținute de Moldova în prezent s-au redus de 15 ori față de maxima din 2014, când ele au constituit 3% din PIB. În 6 ani de zile Moldova a ratat oportunitatea de a obține 26 miliarde lei sub formă de granturi. Drept consecință în toți acești 6 ani bugetul de stat a fost executat mult sub nivelul aprobat. (Mai multe detalii vedeți aici) Iar Guvernul în lipsă de granturi a fost nevoit să apeleze la împrumuturi externe, dar și acestea deja nu mai sunt oferite Moldovei și în prezent se mizează pe împrumuturile interne care și reprezintă al doilea factor de bază în creșterea costurilor cu dobânzile plătite de bugetul de stat”, se arată în analiza expertului.

Veaceslav Ioniță mai susține că, în prezent, R. Moldova în loc să beneficieze de suport extern sub formă de granturi pentru depășirea crizei COVID-19, dezvoltarea infrastructurii și reforma instituțiilor, este nevoită să reducă cheltuielile bugetare și să se împrumute din greu pe intern. „Drept consecință în loc să avem drumuri, noi avem cheltuieli de 2,2 miliarde lei cu dobânzi la credite”, a conchis expertul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău