Veaceslav Ioniță: Din cei 25,7 miliarde de lei au fost recuperate 3,5%, însă nici un leu din banii fraudați

  • 30 Octombrie 2017 14:11
0%
00:00:00
00:00:00

Investigarea fraudelor bancare din Republica Moldova este lentă, banii extrași din sectorul bancar în urma „jafului secolului” practic nu sunt recuperați, nu au fost inițiate investigații și nu au fost trași la răspundere factorii de decizie care au admis furtul, iar raportul Kroll este neglijat de către autoritățile competente de investigarea fraudelor bancare. Acestea sunt printre concluziile unui raport de monitorizare a evoluțiilor din sistemul bancar, realizat de Transparency International Moldova și IDIS Viitorul. 

Devalizarea celor trei bănci în anul 2014 va afecta Republica Moldova în următorii 25 de ani, însă, nu sunt depuse eforturi clare pentru a recupera prejudiciile cauzate, pentru a fi trași la răspundere cei vinovați și a împiedica astfel de acțiuni pe viitor, atenționează experții. Mai mult, ei atrag atenția că după o perioadă în care Republica Moldova a fost un element important al spălătoriei regionale de bani de proveniență dubioasăși după ce a opta parte din Produsul Intern Brut a fost extrasă din sistemul bancar autohton, țarariscă să se transforme într-o zonă off-shore.

Fostul ministru de Finanțe, Veaceslav Negruță, a denunțat mai multe legi, sau inițiative dubioase din punctul său de vedere din ultimul timp, inclusiv legea care permite dobândirea facilitată a cetățeniei moldovenești pentru investitori, intenția de a trece Agenția pentru recuperarea Bunurilor Infracționale din subordinea CNA în a Ministerului Finanțelor, etc. Expertul a avertizat că mai multe legi în domeniul bancar adoptate anterior sunt supuse unor amendamente dubioase. 

„Sau s-a făcut prea în grabă și nu s-a înțeles despre ce este vorba, dar noi excludem această posibilitate. Al doilea moment  - legile respective creează disconfort pentru anumite lucruri care trebuie să se întâmple în Republica Moldova și s-au făcut aceste modificări de legi”, a declarat Veaceslav Negruța.

În același timp, autorii studiului arată că mijloacele financiare extrase din sectorul bancar în timpul „jafului secolului” practic nu sunt recuperate. Autoritățile creează o percepție falsă despre recuperarea ”miliardului”, invocând, de fapt, sumele încasate din procedurile de insolvabilitate a celor trei bănci falimentate, potrivit expertului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„Din cei 25,7 miliarde de lei, noi am recuperat până în prezent 3,5%, însă nu am recuperat nici un leu din banii fraudați. Toată suma este recuperată în mod natural, o altă parte – din vânzarea de active care trebuie de văzut cum are loc și doar 204 milioane prin procedura de insolvabilitate”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Potrivit datelor Băncii Naționale publicate astăzi, după lichidarea celor trei bănci devalizate în 2014, au fost recuperate peste 930 de milioane de lei din totalul celor 14,1 miliarde, adică mai puțin de 10%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău