Veaceslav Ioniță: Cum rubla rusească a devenit cea mai puternică valută și de ce acest fenomen nu-i un motiv de bucurie pentru ruși

  • 14 Mai 2022 11:24
Veaceslav Ioniță: Cum rubla rusească a devenit cea mai puternică valută și de ce acest fenomen nu-i un motiv de bucurie pentru ruși

Pare o ironie a sorții, dar rubla rusească a devenit cea mai puternică valută a lumii de la începutul anului. „După 2 zile de odihnă cauzate de sărbătoarea de 9 mai, rubla rusească a ajuns  cu 11% mai puternică față de dolarul american comparariv cu începutul anului. Astfel, acum rubla a depășit precedentul lider al clasamentului, realul brazilian, care s-a întărit cu 9% față de dolar”, scrie expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, pe blogul său: ionita.md. 

În primul rând: Cererea de valută în Rusia a scăzut enorm

Astfel, în analiză se menționează că de la începutul războiului Rusia poate exportă resurse energetice, însă are interdicții la import. În consecință, Rusia vinde marfă, obține bani și nu poate face nimic cu ei, deoarece nimeni nu-i vinde marfă. „Asta e cum ai avea dolari în pustiu, când ești mort de sete. La ce bun valută, când ai nevoie de apă. Toți știm povestea din cartea de istorie, când europenii ajunși în lumea nouă schimbau sticluțe și oglinzi pe aur de la aborigeni. Acum Rusia nici oglinzi nu primește pentru gazul și petrolul său. Doar înscrisuri in conturi. Evident asta scoate din sărite conducerea Rusiei, care planifică să aplice și ea interdicții la export”, susține expertul.

Al doilea factor: Este forțarea „spre patriotism” a exportatorilor ruși

În același timp, Veaceslav Ioniță remarcă faptul că toți exportatorii sunt obligați să vândă 80% din încasările din export în ruble. Poate unii ar dori să-și păstreze economiile în valută, dar este interzis pein lege. Toți au dreptul doar la ruble.
În asemenea condiții rubla nu mai este o valută liber convertibilă, este greu de stabilit cursul ei real, totuși datorită primului factor descris de expert, se poate spune că rubla chiar este puternică.

„Au încercat și alte țări să mențină artificial valutele lor, dar s-a terminat cu un dezastru. Însă, în cazul rublei, ea se menține nu atât datorită politicilor restrictive ale guvernului rus, cât datorită interdicțiilor impuse de țările occidentale la exportul mărfurilor spre Rusia. Dacă e așa, Rusia poate relaxa politica sa valutară, fără mari riscuri pentru valută.

De ce o rublă puternică nu e motiv de bucurie pentru ruși deja am răspuns, dar voi mai concluziona odată: Rusia are nevoie acum de mărfuri de import, dar nu de valută străină tot mai ieftină la ei acasă. Iar aici ei chiar nu prea au ce face”, a conchis expertul economic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Arhivă Radio Chișinău