Veaceslav Ioniță: Cel mai probabil azi vom înregistra cea mai slabă prezență la vot comparativ cu celelalte scrutine parlamentare (infografic)

  • 11 Iulie 2021 19:11
Veaceslav Ioniță: Cel mai probabil azi vom înregistra cea mai slabă prezență la vot comparativ cu celelalte scrutine parlamentare (infografic)

Dinamica votului de până la orele 18:00 ne permite să estimăm o prezență totală la vot de circa 1,4 milioane alegători, cea ce reprezintă minimul istoric la alegerile parlamentare din Moldova, susține într-o analiză expertul din casdrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

El estimează că alegătorii aflați în Republica Moldova, fără stânga Nistrului, vor ieși la vot în număr de 1.165 mii persoane, cea ce reprezintă minimul istoric absolut de la toate scrutinele din R. Moldova.

În același timp, Veaceslav Ioniță consideră că alegătorii aflați peste hotare vor ieși în număr de circa 200 mii persoane, cea ce va reprezenta atingerea maximumului istoric pentru alegerile parlamentare.

Recordul precedent a fost stabilit la alegerile parlamentare din 2014, când diaspora sa prezentat în număr de 73,3 mii persoane.

Referitor la alegătorii din stânga Nistrului, expertul susține că se vor prezenta în număr de 35 mii persoane.

„Datorită prezentei slabe a celor din țară și o prezență bună a celor de peste hotare, diaspora va decide soarta la 14 mandate de deputați, populația din stânga Nistrului la 3 mandate de deputați, iar cei din interiorul țării la 84 mandate”, a conchis Veaceslav Ioniță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău