Veaceslav Ioniță/Care sunt motivele scumpirilor la produsele petroliere: ”Anul trecut, în plină criză, petroliștii au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei”

  • 17 Ianuarie 2021 09:00

Expertul economic al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, explică motivele pentru care s-au scumpit carburanții. Primul ar fi faptul că a crescut acciza la produse petroliere. ”La benzina acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA impozitele în acest an s-au majorat cu 48 bani/litru”, a menționat economistul, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Un alt motiv este majorarea prețului petrolului pe piețele internaționale. În septembrie-octombrie 2020, prețul unui baril de petrol a fost de 40 USD, iar în decembrie a crescut cu 25%, până la 50 USD. În prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/baril, a subliniat Veaceslav Ioniță.  

”Teoretic petroliștii ar avea motiv să crească resturile, dar există un maaare DAR... În 2020 când prețul la petrol a scăzut dramatic ajungând la minimul din ultimii 25 ani, petroliștii nu s-au grăbit să scadă prețul pe măsură. Drept consecință, anul trecut, în plină criză, ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei. Așa ca reiterez: piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de anchetă a Consiliul Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Comisiilor parlamentare de profil și, nu în ultimul rând, a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”, a punctat expertul IDIS Viitorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău